Foruma žena SDP BiH Novo Sarajevo

Održan je okrugli sto pod nazivom „Položaj žene u politici“

Slika

U srijedu, 17. 9. 2014. godine na Grbavici održan je okrugli sto pod nazivom „Položaj žene u politici“ u organizaciji Foruma žena SDP BiH Novo Sarajevo.

Rad pod nazivom „(Ne)zastupljenost žena u parlamentarnim klupama: moguća rješenja“ prezentirala je Ivana Teronić Oruč, u kojem je skrenula pažnju na faktore koji utječu na nedovoljnu žensku participaciju u političkoj sferi života, zašto je važna jednaka zastupljenost, kao i moguća rješenja.

Munevera Borovina govorila je o položaju i mjestu žena na Izborima 2014. Njeno izlaganje dio je rada na projektu “Edukacija žena u predizbornoj kampanji”, a koji je ostvaren u suradnji s organizacijom OPC iz Švedske.

Na kraju izlaganja skupu se obratila Nađa Biser Taso, sudionica NOB-a, skrenuvši pažnju na važnost jednakopravnog položaja svih građana. Učesnice su u razgovoru koji je slijedio zaključile kako žene moraju biti ravnopravan dio svih javnih službi, s obzirom na to da je jednaka zastupljenost važan kriterij za ocjenu demokratičnosti jednog društva. Prisutnim članicama i simpatizerkama takođe su se predstavile i kandidatkinje SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo.