Nesposobni i inertni čelnici Vlade FBiH

Odmah ispuniti zahtjeve obespravljenih rudara iz Zenice i Breze

Socijaldemokratska partija BiH u potpunosti podržava zahtjeve rudara rudnika Zenica i Breza, kao i nastojanja Sindikata rudara Federacije BiH da se što hitnije počne sa primjenom kolektivnih ugovora sa rudarima ovih rudnika.

Teško stanje u ovim rudnicima je samo vrh ledenog brijega totalne zapuštenosti rudarskog sektora u FBiH i samo je pitanje dana kada će rudari drugih rudnika krenuti sa štrajkovima.

Sve ovo je posljedica inertnosti nadležnih u Vladi Federacije BiH, jer ovakvi štrajkovi nisu novina u Vladi Fadila Novalića, koja će, pored redovnog, uskoro nabrati godinu tehničkog mandata, u kojoj su, osim rudara, uspjeli srozati i druge privredne segmente FBiH.

Situacija je još gora, kada se uzme u obzir da već postoje informacije da mnogi rudari u rudnicima Zenice i Breze ne žele napustiti rudarska okna, čime su direktno ugroženi njihovi životi, ali i proizvodnja uglja, čije će posljedice, na kraju, opet najviše osjetiti građani.

Očigledno je kako u proteklih više od četiri godine, čelni ljudi Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH nisu znali upravljati sa resursima rudnika u Federaciji BiH i nisu pokazivali interes da riješe dugove prema poreznim organima.

U vrijeme kada građani Bosne i Hercegovine masovno napuštaju svoja ognjišta, u potrazi za boljom egzistencijom, činjenica da Vlada FBiH nije u stanju na vrijeme isplatiti topli obrok, ionako potplaćenim rudarima, za svaku je osudu i vjerovatno će dovesti do toga da kroz nekoliko godina neće imati ko da radi u rudnicima.

Foto:klix.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu