Samir Suljević

Odluka Vlade FBiH o poskupljenju plina je skandalozna

Samir Suljević, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, smatra da je odobrenje Vlade FBIH da odobri kompaniji BH Gas povećanje cijene gasa za 30 posto skandalozna.

„Iako su iz te iste Vlade mjesecima ranije dolazile populističke izjave kako su zahtejvi BH Gasa nerealni, te kako Vlada FBIH brine o građanima Kantona Sarajevo, ista ta Vlada je na
kraju podržala zahtjeve svoje pljačkaške kompanije i odlučila da sve propale projekte i višegodišnji kriminal u istoj nastave da plaćaju građani Sarajeva.

Čekao se samo završetak sezone grijanja.

Jer, budimo realni, da nije potrošnje gasa u Sarajevu, niti bi bilo BH Gasa, niti bi Vlada FBIH imala o čemu da odlučuje. Više od 80 posto uvezenih količina gasa u BIH se potroši upravo u Sarajevu. Najveći protivnici uređenja tržišta gasa u BIH i FBIH su upravo menadžment BH Gasa i predstavnici vlade FBIH, jer imaju Uredbu po kojoj drže monopol nad ovim tržištem, zbog čega i plaćamo najskuplji gas u EU.

Evropska pravila i razvoj gasne privrede njih ne zanimaju. Čudi samo izostanak bilo kakve reakcije direktora Toplana i Sarajevogasa.

Umjesto da trčkaraju po centralama stranaka i mole da ostanu na funkcijama koje obnašaju više godina, bolje bi im bilo da objasne građanima šta planiraju poduzeti da spriječe udar BH Gasa na njihove džepove, postoji li alternativa koja je i ekološki i ekonomski
prihvatljiva jer, poznato je, sve će se pravdati ekologijom i zagađenjem zraka,ali nije moguće običnom građaninu misliti o ekologiji kada mu je hladno, a grijanje koje mu
omogućuje BH Gas skupo.

Nakon svega, jasno je da se ovaj teret pokušava prebaciti na novu Vladu i Skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo i ovim putem im poručujemo da povuku Odluku. Trenutna skupštinska većina u Kantonu će preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti građane od nameta i pljačke koja se nad njima provodi godinama“, naveo je Suljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu