Lagumdžija – Inzko

Odluka o finansiranju grada Mostara mora biti u interesu građana

Tokom susreta razgovarano je o provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić – Finci“, kao i ispunjavanju drugih uvjeta za deblokadu evropskog puta BiH

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko Tamirom Waserom.

Dr. Lagumdžija je posebno naglasio značaj donošenja odluke Vijeća ministara BiH o  povlačenju šeste tranše IV Stand-by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda, čime je spašena finansijska stabilnost BiH i osigurana sredstva za socijalne kategorije, boračku populaciju, zdravstvo, obrazovanje. Posebno je naglasio značaj dogovora o Elektroprenosu BiH koji je postignut u Briselu, a čime je praktično deblokirano 200 miliona KM investicija za elektrodistributivnu mrežu u BiH.

Tokom susreta razgovarano je o provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić – Finci“, kao i ispunjavanju drugih uvjeta za deblokadu evropskog puta BiH.

Dr. Lagumdžija je naglasio značaj aktivnog učešća evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea i njegovih saradnika u iznalaženje rješenja za provedbu odluke „Sejdić – Finci“. Ponovo je istaknuo da stav da evropski put BiH mora voditi daljnjoj unutarnjoj integraciji BiH, te da evropska perspektiva BiH bez daljnje unutarnje integracije zemlje nema smisla. Također je istaknuo da se može razgovarati i o indirektnom izboru sva tri člana Predsjedništva BiH, ali bez asimetričnih rješenja.

Kada je u pitanju odluka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o načinu finansiranja grada Mostara, naglašeno je da odluka mora biti prije svega u interesu građana ovoga grada. 

Još jednom je naglašena potreba hitnijeg usvajanja zakona kojim bi se riješila pitanja državne i vojne imovine BiH,  koji će u cjelini ispunjavati odredbe Odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, kao prvog preduvjeta za deblokiranje MAP-a, odnosno, približavanja Bosne i Hercegovine punopravnom članstvu u NATO-u.

Dr. Lagumdžija je upoznao sagovornike sa aktivnostima koje se provode na donošenju seta antikorupcijskih zakona u koje su uključeni predstavnici Delegacije Evropske komisije u BiH, te naročito naglasio podršku Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta usvajanju ovih zakona kao pravom koraku u napretku BiH u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.