Sarajevo

Odlučno u provedbu antikoruptivnih zakona

Stvaranje materijalnih pretpostavki znači i obezbjeđenje adekvatnih prostorija Vrhovnog suda i Federalnog tužilastva sa posebnim odjelima, uz uvjete da oni prostorno i funkcionalno zadovoljavaju ove potrebe i stroge bezbjednosne standarde

Slika

Daljnji koraci na stvaranju svih uvjeta za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, u svjetlu seta nedavno usvojenih antikoruptivnih zakona, bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Nermina Nikšića i njegovih saradnika s predsjednikom Vrhovnog suda Federacije BiH Amirom Jaganjcem i glavnim federalnim tužiocem Zdravkom Kneževićem.

Ovom dogovoru, koji je bio svojevrsni plan aktivnosti u narednom periodu, prisustvovali su i federalni ministri pravde Zoran Mikulić, finansija Ante Krajina i direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Davorin Korać.

– Zajednički cilj svih nas je da sve ovo što smo predvidjeli profunkcioniše u punom kapacitetu i da budemo spremni, kako bismo, nakon usvajanja seta zakona i time početka pisanja historije u borbi protiv korupcije, što prije krenuli u žestoki obračun sa ovom pošasti koja urušava temelje našeg društva – rekao je premijer Nikšić.

Stvaranje materijalnih pretpostavki znači i obezbjeđenje adekvatnih prostorija Vrhovnog suda i Federalnog tužilastva sa posebnim odjelima, uz uvjete da oni prostorno i funkcionalno zadovoljavaju ove potrebe i stroge bezbjednosne standarde. 

Pored ovoga, u planu aktivnosti koji je sačinilo Federalno mistarstvo pravde, predviđen je puni angažman ove dvije pravosudne institucije i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi bile utvrđene materijalne  i kadrovske potrebe i pristupilo njihovom obezbjeđivanju. Dogovoreno je da se, u saradnji sa ministarstvima pravde i finansija, VSTV-u dostave ove potrebe, urade pravilnici o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji, te provedu aktivnosti na imenovanju zamjenika glavnog federalnog tužioca, federalnih tužilaca i sudija Posebnog odjela i izvrši njihovo raspoređivanje. 

Također, bit će sačinjena zajednička informacija Vlade FBiH, Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužilaštva za potencijalne zainteresirane međunarodne organizacije koje bi donirale pomoć za osposobljavanje ove dvije institucije.

Naglašeno je da su predstavnici međunarodnog faktora u BiH i pojedine zemlje izrazile veliki interes da investiraju sredstva i tako budu stvoreni uvjeti da se u borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala krene što prije i što spremnije.       

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.