Elvir Karajbić

Odgovornost za nerad Parlamenta FBiH jedino snose SDA, HDZ, DF i SBB

Još uvijek ne postoje nikakve naznake da bi u skorije vrijeme mogao biti deblokiran rad Parlamenta Federacije BiH. Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić ističe da odgovornost za to isključivo snosi parlamentarna većina.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 24. juna 2019. godine prekinuta je glasovima zastupnika SDA, DF-a, HDZ-a, SBB-a, PDA, A-SDA i zastupnika Eldina Vrače, koji su podržali zahtjev HDZ-a da ne bude sjednice do izbora novog rukovodstva.

Parlamentarna većina tada je tvrdila da će u najskorijem mogućem periodu izabrati novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i njegove zamjenike, međutim sedmicu poslije nema ni traga, a ni glasa novom rukovodstvu.

Od ranije je poznato da aktuelnog predsjedavajućeg Elvira Karajbića treba naslijediti zastupnik SDA Mirsad Zaimović, a spekuliše se da će na mjesto njegovog zamjenika biti izabran Mladen Bošković iz HDZ-a. Još uvijek nije poznato ko će biti zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, kao ni iz koje političke stranke će doći.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić rekao nam je kako on kao predsjedavajući još uvijek nema nikakvih informacija o tome kada će se prijedlog o izboru novih članova rukovodstva naći pred federalnim zastupnicima.

“To bi trebale znati političke opcije koje su glasale za to da se prekine sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, odnosno SDA, HDZ, DF i SBB. Ja ne znam šta će nova većina raditi u budućnosti”, rekao je Karajbić.

On ističe da odgovornost za nerad Parlamenta FBiH snose SDA, HDZ, DF i SBB jer je Zastupnički dom Parlamenta FBiH normalno radio sve dok zastupnici iz te četiri političke stranke nisu odlučili da ne održavaju sjednice do izbora novog rukovodstva.

klix.ba