Dom naroda Parlamenta BiH

Odbijena informacija Denisa Bećirovića o antidejtonskoj Strategiji odbrane i nacionalnoj sigurnosti Srbije

Većina delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbila je na današnjoj sjednici raspravljati o Strategiji odbrane Srbije te njenim posljedicama po BiH.

Prilikom rasprave o dnevnom redu za riječ se javio delegat Denis Bećirović (SDP) koji je rekao kako se imenovanje parlamentarnih komisija i međunarodnih delegacija ne treba vršiti na hitnim, već na redovnim sjednicama.

On je predložio da se u dnevni red, kada je već zakazana hitna sjednica, uvrsti Informacija o antidejtonskoj Strategiji odbrane i nacionalnoj sigurnosti Srbije posljedicama te strategije po BiH. Istakao je da je riječ o informaciji koja je hitnog karaktera i da postupanje Srbije predstavlja atak na BiH.

“Bez obzira na to kakav će biti ishod ove tačke, važno je da se iz ove zgrade čuje kako tako ne može”, kazao je Bećirović dodajući da je obaveza delegata da pozove i visokog predstavnika da reaguje, kao i garante Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prijedlog Denisa Bećirovića odbijen je jer većina delegata nije podržala njegov prijedlog. Tačnije, protiv je glasalo devet od 15 državnih delegata. Protiv ove tačke glasali su delegati SNSD-a, HDZ-a i SDS-a.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu