SDP BiH
Protiv bili vijećnici Naše stranke, DF-a i SDA

Odbijen prijedlog vijećnika SDP-a o stopiranju ukidanja osnovnih škola u Općini Centar Sarajevo

Na devetoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, Klub vijećnika Socijaldemokratske partije BiH Centar predložio je zaključak kojim ne podržava projekat gašenja i ukidanja škola, odnosno racionalizacije mreže osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, naročito na teritoriji Općine Centar, iz razloga što Kanton Sarajevo nije nadležan za: “osnivanje, upravljanje, finansiranje i unaprjeđenje ustanova osnovnog obrazovanja“.

Vijećnici Kluba SDP BiH su podsjetili da je Ustavni sud FBiH donio presudu kojom se nalaže Kantonu Sarajevo da vrati nadležnosti iz oblasti osnovnog obrazovanja jedinicama lokalne samouprave.

Međutim, glasovima Naše stranke i SDA, a u saradnji sa DF-om, predloženi zaključak SDP-a nije dobio potrebnu većinu (10 ZA, 16 SUZDRŽANO), i na ovaj način je ugroženo obrazovanje i budućnost naše djece.

Interesantna je činjenica da su vijećnici SBB-a i jedan vijećnik SDA ipak glasali za predloženi zaključak, što pokazuje određenu podijeljenost u vladajućoj većini.

Preporučujemo ministru Elviru Kazazoviću da, ubuduće, rješava goruća pitanja u svom Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, a da se manji bavi problemima za koje je nadležno Ministarstvo finansija.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu