Odbijanjem inicijative Denisa Bećirovića vlast odbila sanirati ekonomske posljedice pandemije

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je posljednjim odbijanjem inicijative Denisa Bećirovića, potpredsjednika SDP BiH i delegata u Domu naroda BiH, vladajuća koalicija potvrdila apsolutnu nezainteresovanost za propisivanje konkretnih ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije virusa Covid-19 na nacionalnoj razini.

Sramotnom smatramo činjenicu da je Zajednički kolegij oba doma državnog parlamenta odbio mogućnost organiziranja zajedničke sjednice domova i propisivanja mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije.

Vjerovatno se vladajuća koalicija uplašila javnog razmatranja Izvještaja Vijeća ministara BiH o ekonomskim posljedicama krize, znajući i sami da ništa nisu učinili da je ublaže. Zbog indolentnosti i nesposobnosti državne vlade, Bosna i Hercegovina ostaje možda jedina država u svijetu koja na državnoj razini nije propisala mjere ublažavanja posljedica pandemije virusa Covid-19.

Umjesto da su inicijativu Denisa Bećirovića prihvatili kao šansu za kreiranje šireg konsenzusa i poduzimanja kvalitetnih mjera od pomoći za građane, radnike i poduzetnike, vlast je opet izabrala za njih lakši put i potpuno zanemarivanje javnih obaveza.

Za žaljenja je što građani Bosne i Hercegovine imaju egoističnu vlast koja je potpuno nezainteresovana za njihove probleme.

SDP BiH i naši zastupnici na svim razinama će nastaviti insistirati na rješavanju problema i stavljanju vlasti u funkciju građana, ma koliko se SDA, SNSD, HDZ BiH i njihovi sateliti opirali tome.