Odbijanje provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava dokaz anti-evroatlantske orijentacije saveza SDA, SNSD i HDZ-a

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine sramotnim smatra odgovor Zajedničkog kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na inicijativu Denisa Bećirovića, potpredsjednika SDP BiH i delegata u Domu naroda državnog Parlamenta. Izjašnjenjem Zajedničkog kolegija kojim se jasno i direktno odbija inicijativa za sazivanje zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, potpuno je ogoljena združena destruktivna, antievropska politika vladajućih stranaka. Napominjemo, Kolegij Doma naroda čine Nikola Špirić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, dok Kolegij Zastupničkog doma također sačinjavaju predstavnici SDA, SNSD i HDZ BiH.

Odbijanjem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, Zajednički kolegij, odnosno koalicijska bratija SDA-SNSD-HDZ BiH sa svojim satelitima, otvoreno su se stavili u funkciju rušenja evroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Nerazumno i nevjerovatno zvuči da rukovodstvo najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine otvoreno odbija omogućiti ravnopravnost za sve građane Bosne i Hercegovine i dokinuti diskriminaciju potvrđenu spomenutim presudama. Odbijanjem inicijative delegata Denisa Bećirovića, bez javno iskazanog protivljenja ijednog člana Kolegija, u potpunosti je raskrinkana destruktivna, retrogradna politika vladajućih stranaka na državnoj razini.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine ovim povodom poziva OHR, Delegaciju EU u Bosni i Hercegovini, te ambasade država članica Vijeća za implementaciju mira, da poduzmu konkretne mjere i korake na osiguranju provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava. Smatramo da je to moguće jedino uskraćivanjem dalje podrške i saradnje sa predstavnicima stranaka koje odbijaju omogućiti građansku ravnopravnost i štite diskriminaciju, te donošenjem konkretnih, aktivnih mjera na suzbijanju diskriminacije utemeljene na identitetskim odrednicama i sankcionisanju promotora te fašistoidne prakse.

SDP BiH će u svakom slučaju ostati dosljedan i nastaviti insistirati na uvođenju građanske ravnopravnosti demokratske prakse jednakosti prava i vrijednosti glasa svakog građanina, neovisno o ujedinjenosti vladajućih stranaka u suprotstavljanju takvom principu.