Forum mladih OO SDP BiH Ilidža

Od autobuske linije Hrasnica-Vijećnica koristi će imati cijeli Kanton Sarajevo

Forum mladih SDP Ilidža smatra odluku Vlade Kantona Sarajevo o ponovnom uspostavljanju autobuske linije Hrasnica-Vijećnica značajnom. Za razliku od prethodnog saziva Vlade koju je predvodila SDA, sadašnja je pokazala da želi poboljšati, a ne otežati kretanje stanovnika ovog dijela Kantona.

Inicijativa kantonalnog ministra Adnana Štete i pozitivna reakcija Vlade su pokazatelj da rade u skladu sa interesima građana. Stanovnici Hrasnice, Sokolović Kolonije, Butmira i ostalih ilidžanskih naselja će lakše i brže putovati do Sarajeva. Imat će alternativni prijevoz i rasteretit će tramvajski saobraćaj.

Za nadati se da će ova autobuska linija podstaći građane da manje koriste lične automobile za putovanje u središte grada. Ako tako bude, to bi bio doprinos smanjenju saobraćajnih gužvi i zagađenja zraka.

Podsjećamo da su vijećnici SDP-a na Ilidži nekoliko puta zahtijevali da se uspostavi ova autobuska linija. Očigledno je da se moralo čekati na nekoga ko uvažava interese građana, a ne svoje i stranačke interese, pa da odgovori za ovaj zahtjev. Ministaru Šteti i kantonalnoj Vladi je trebalo vrlo malo vremena da donese ovakvu odluku, dok je SDA Vlada ignorisala inicijativu. Samo joj je trebalo malo vremena da ukine liniju.

Dok će građani od Hrasnice do Vijećnice već od ovog mjeseca putovati autobusima GRAS-a i Centrotransa, još čekamo da SDA ispuni obećanje o tramvajskoj pruzi do Hrasnice. Možda čekaju da ilidžanski načelnik Senaid Memić građane pozove u radnu akciju za prugu, kako je nedavno nagovijestio.

Forum mladih SDP Ilidža očekuje da će uskoro doći do poboljšanja javnog gradskog prevoza u cijelom Kantonu Sarajevo – da će stanovnici dobiti prijevoz koji dolikuje 21. vijeku.