Hadžić:

Od 31.12.2014 godine za međunarodni cestovni prevoz važiće samo licence koje izdaje MKP BiH

Za dobijanje licence prevoznik treba imati ispunjene uslove u vezi: poslovnog nastana, dobrog ugleda, finansijskog položaja i stručne osposobljenosti

Slika

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH izradilo je novi Pravilnik o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača kojim je urađeno primarno usklađivanjem sa važećom regulativom u zemljama Evropske unije. 

„Novim pravilnikom će biti uveliko olakšan postupak licenciranja prevoznika za obavljanje međunarodnog prevoza. Siguran sam da će i prevoznici biti zadovoljniji.  Našim kompanijama sada je osigurana brža i kvalitetnija komunikacija sa organima uprave, u korist svih prevoznika u Bosni i Hercegovini. Činjenica da je rok važnosti licence prevoznika produžen sa 5 na 10 godina, da se na novim licencama, odnosno izvodima iz licence za vozilo ne unose podaci o vozilu, te da kvalifikacijske kartice vozača nisu vezane uz prevoznika već vozača govori o potpunom uklanjanju svih administrativnih barijera pristupu djelatnosti cestovnog prevoza. Od 31.12.2014. godine, za međunarodni cestovni prevoz važiće samo licence koje izdaje MKP BiH.“, kazao je tim povodom ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

Za dobijanje licence prevoznik treba imati ispunjene uslove u vezi: poslovnog nastana, dobrog ugleda, finansijskog položaja i stručne osposobljenosti. Postupak izdavanja kvalifikacijske kartice vozača je razdvojen od postupka licenciranja prevoznika i jasno se definiše dokumentacija koju vozač mora posjedovati prilikom obavljanja međunarodnog prevoza. Novi pravilnik predviđa i izuzetke u skladu sa uredbama na snazi, kao i u pogledu prevoza koji se obavlja u nekomercijalne svrhe i sl.

Pravilnik o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača počeće se primjenjvati u oktobru tekuće godine objavom u Službenom glasniku BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.