Ćavar

Očekujem da će se nastaviti izgradnja efikasnog sigurnosnog sektora u BiH

Na nedavnom zasjedanju u Strazburu Bosne i Hercegovina je zvanično primljena u ovo tijelo Vijeća Evrope

Slika

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je u 2014. ostvarilo pozitivan rezultat u radu i visoki stepen realizacije programa rada. S pravom se može reći da je  ovo mistarstvo preuzelo lidersku poziciju kada je u pitanju napredak ka evropskim integracijama, kazao je za Agenciju FENA zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Naveo je da to temelje na činjenici da je u ovoj godini potpisan sporazum s Evropskom policijskom akademijom (CEPOL), kojim se osigurava obuka policijskih službenika po evropskim standardima na prestižnim akademijama u Evropi, uspješno su završeni pregovori s Evropskim policijskim uredom (EUROPOL) o Sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji „kojim se ispunjava još jedna važna obaveza na putu ka EU, ali i potvrđuje da je BiH pouzdan partner zemalja članica EU u borbi protiv svih vrsta kriminala“.

Po njegovim riječima, Ministarstvo sigurnosti BiH je tokom ove godine intenzivno radilo na pristupanju Grupi za saradnju u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga i nezakonite trgovine opojnim drogama (Pompidou grupa) pri Vijeća Evrope, imajući u vidu velike mogućnosti koje članstvo pruža u suzbijanju zloupotrebe droga. Na nedavnom zasjedanju u Strazburu Bosne i Hercegovina je zvanično primljena u ovo tijelo Vijeća Evrope.

Ćavar navodi da su brojne međunarodne institucije prepoznale značajan napredak BiH u oblasti uređenja granica, azila i migracija. U ovoj godini je Ministarstvo završilo izgradnju vlastitog objekta i stavljen je u funkciju Azilantski centar u Trnovu, „koji se ubraja među najbolje objekte ovog tipa u regionu“.

Treba istaći da je i u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2014. koji je bio negativan, kaže Ćavar, praktično samo oblast pravde, slobode i sigurnosti i napori koje je poduzimalo Ministarstvo sigurnosti BiH predstavljeno u pozitivnom svjetlu.

– Značaj ovih rezultata je time veći jer su ostvareni u izuzetno složenim i teškim uslovima, koje je karakterizirala promjena parlamentarne većine i smjena ministra, kao i činjenici da se radilo o izbornoj godini. Povrh svega, u maju smo imali katastrofalne poplave tokom kojih je Ministarstvo sigurnosti dalo izuzetno veliki doprinos u spašavanju ljudskih života, ali i koordiniranja dostave neophodne pomoći i opreme, za što smo dobili pohvale od brojnih međunarodnih zvaničnika i institucija – kazao je Ćavar.

Dodaje da su upravo u segmentu zaštite i spašavanja, tokom prirodnih nesreća koje su u posljednje vrijeme pogodile našu državu (požari, poplave, velike sniježne padavine), uočeni i nedostaci u sistemu koji trenutno funkcionira u BiH.

– Na osnovu tih iskustava i naučenih lekcija Ministarstvo sigurnosti je u saradnji s partnerskim institucijama, prije svega UNDP-om, NATO-om i OSCE-om, u toku ove godine organiziralo desetak izuzetno značajnih konferencija na kojima su sudjelovali stručnjaci iz regiona i Evrope, te predstavnici svih nadležnih institucija iz BiH. Na osnovu tih stručnih diskusija napravljen je prijedlog mjera koje treba poduzeti kako bismo unaprijedili i učinili efikasnijim sistem zaštite i spašavanja i bili spremni da odgovorimo u slučaju vanrednih situacija – kaže Ćavar.

Po njegovim riječima, Ministarstvo sigurnosti BiH je uložilo velike napore da BiH ne bi bila stavljena na “sivu listu” nekooperativnih zemlja zbog neispunjavanja preporuka Odbora eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i terorističkih aktivnosti (Moneyval).

– Usvojen je Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, ali je još u parlamentarnoj proceduri izmjena Krivičnog zakona BiH i nadamo se da će i to biti završeno do aprila što je posljednji rok koji je dao MONEYVAL – navodi Ćavar.

Također, Ministarstvo će u skladu sa strateškim ciljevima rada nastaviti stvarati što bolji ambijent za uspješan rad agencija za provođenje zakona i suprotstavljanje svim oblicima kiminaliteta i promoviranju projekata koji će ubrzati ispunjavanje međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine.

Ćavar ističe da je Ministarstvo u proteklom periodu značajno unaprijedilo međunarodnu saradnju, posebno s ministarstvima unutrašnjih poslova susjednih zemalja i zemalja jugoistočne Evrope.

Po njegovim riječima, jačanje te saradnje će biti prioritet i u narednom periodu „kako bismo se što efikasnije suprotstavili svim oblicima kriminala“. U tom smislu očekuje se da se još intenzivnije koriste resursi Zajedničkog centra za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije koji je ove godine otvoren u Trebinju, putem kojeg se vrši brza razmjena podataka i informacija.

– Dakle, očekujem da će se i u narednom periodu nastaviti izgradnja efikasnog sigurnosnog sektora u BiH u koji građani imaju povjerenje i koji osigurava uslove za pristup Evropskoj uniji – zaključuje Ćavar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.