Aner Žuljević za N1

Obustavite plate političarima i vidjet ćete da će se dogovoriti

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (SDP), za N1 je komentarisao jučerašnji intervju Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, u kojem je priznao da je obmanuo javnost i da je od početka znao da Sakib Softić nema aktivnu legitimaciju da zastupa BiH u slučaju revizije presude protiv Srbije.

Žuljević je kazao da je najmanji problem što je Izetbegović slagao političare.

“Ovdje je problem što je on slagao udruženja žrtava i što je sa svojim neodgovornim političkim potezom, pokazao kako se radi o jendom neodgovornom i neozbiljnom političaru koji bi nakon svog priznanja u svim normalnim zemljama trebao podnijeti ostavku na sve funkcije, napustiti stranku koju vodi. I tim činom pokazati da je svjestan posljedica poteza koje je u to momentu sa svojim savjetnicima, u činu jedne ogromne prevare udruženja žrtava, napravio”, naglasio je.

Smatra da se motiv toga nikad neće saznati.

“Uzimajući u obzir način na koji SDA godinama privatizira državu i koristi sve moguće instrumente u predizborne i izborne svrhe, mislim da se tu radilo o niskim strastima i potrebama SDA da zadrži vlast”, istakao je.

Govoreći o problemu formiranja vlasti, Žuljević je kritikovao međunarodnu zajednicu što je nametnula rješenja omogućila beskonačne tehničke mandate, a dao je i rješenje:

“Obustavite sva finansiranja koja se tiču politike na svim nivoima i vidjet ćete da će se u roku 24 sata svi političari dogovoriti. Nije to instrument koji je jednom u ovoj zemlji korišten. Imali smo ambasadora u Brčkom koji je obustavljao plate političarima. za očekivati je da međunarodna zajednica iskoristi svoje vlastito iskustvo u Distriktu Brčko kada je obustavljanje plata političarima omogućavala da se dogovore u roku 48 sati i ponude svoj konkrentan rezultat u usvajanju budžeta.”

Žuljević tvrdi da održavanje vanrednih izbora ne bi bilo skupo, te pojasnio kako bi se finansirali takvi izbori.

“Političke stranke iz svih budžeta povuku višemilionske iznose, 5 do 6 miliona maraka, to su su iznosi kojim se mogu održati izbori. Znači svaki put kada se vlast ne uspije uspostaviti sve se pare od finansiranja političkih stranaka obustave i finansiraju vanredni izbori”, kazao je.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu