Lagumdžija – Hennessey

Obrazovanje za društva zajedničkih vrijednosti, a ne za segregaciju

Potrebno je da u BiH imamo sistem obrazovanja za društva zajedničkih vrijednosti, a ne za segregaciju

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija primio je 16. februara 2015. godine u oproštajnu posjetu šeficu Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Tokom susreta je razgovarano o dosadašnjim i budućim aktivnostima na planu saradnje i  odnosa Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope i aktuelnostima na planu realizacije Inicijative Evropske unije za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija BiH, koja je ocijenjena kao šansa za bh. vlasti da se fokusiraju na socio-ekonomske i druge neophodne reforme. 

Posebne teme razgovora odnosile su se na predstojeće  predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope (19. maj – 15. novembar 2015. godine), Akcioni plan Vijeća Evrope za BiH za period 2015-2017. godina, koji će se naći na dnevnom redu zasjedanja Radne grupe za demokratiju VE i ispunjavanju obaveza BiH prema Ekspertskom komitetu VE za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

U okviru razgovora o predsjedavanju BiH Vijećem Evrope značajnom je ocijenjena inicijativa da BiH i susjedna Republika Srbija (koja predsjedava OSCE-om tokom 2015. godine) organiziraju zajedničke aktivnosti vezane za pitanja mladih i sigurnosti.

Dr Lagumdžija se sagovornici zahvalio na stalnom interesovanju Vijeća Evrope za prilike u Bosni i Hercegovini, kao i za podršku i pomoć koju je VE pružilo našoj zemlji u proteklih 13 godina u pogledu demokratizacije države, poštovanja ljudskih prava i međunarodne pozicije BiH.

Govoreći o vrijednostima Vijeća Evrope, dr Lagumdžija je posebno istaknuo značaj rješavanja pitanja obrazovanja u našoj zemlji i potrebi iznalaženja adekvatnih rješenja u trenutnom sistemu obrazovanja koji vodi ka segregaciji društva što je u potpunoj suprotnosti kako sa načelima na kojima počiva VE, tako i s tradicijom bosanskohercegovačkog društva.

„Potrebno je da u BiH imamo sistem obrazovanja za društva zajedničkih vrijednosti, a ne za segregaciju“, rekao je ovom prilikom dr Lagumdžija.

Također, istaknuo je značaj djelovanja Ureda Vijeća Evrope u BiH te se šefici Ureda Hennesey zahvalio na ličnom doprinosu promociji vrijednosti VE u našoj zemlji i zaželio uspjeh u daljnjem radu.

Sa druge strane šefica Ureda Hennesey se dr Lagumdžiji lično i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zahvalila na uspješnoj saradnji ostvarenoj u proteklom periodu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.