Hajrudin Havić i Nermina Ćemalović

Obnovljene operacione sale Kantonalne bolnice u Bihaću

Za obnovu četiri operacione sale, te odjelskih prostora kirurgije, intenzivne njege i ortopedije koji su uništeni u požaru prije šest godina, izdvojeno je oko dva miliona maraka. Funkcionalni prostori, moderna oprema i olakšani radni uslovi značajno će unaprijediti usluge Kantonalne bolnice u Bihaću i svrstati je u red adekvatno opremljenih medicinskih centara u Bosni i Hercegovini, javila je Fena.

– Napokon smo završili obnovu prostora, koji su uništeni u požaru 2013. godine. Odjeli intenzivne njege, kirurgije i ortopedije su spremni za premještanje pacijenata, što ćemo vjerovatno i uraditi kroz nekoliko dana. Zaista smo ponosni što ponovo imamo reprezentativne operacione sale i moderno uređene odjele. Nećemo na ovom stati, jer uporedo radimo na realizaciji još nekih bitnih projekata, kazao je direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Hajrudin Havić.

O važnosti završetka ovog projekta za pacijente, ali i osoblje bolnice govorio je i načelnik Odjela kirurgije Samir Muminović, koji je radni prostor i uslove u proteklih šest godina uporedio s onima iz ratnog perioda.

– To su bili privremeni uslovi, u kojima smo radili čak šest godina. Zapravo dvije bolničke sobe su pretvorene u operacione sale, što je donekle podsjećalo na ratni period, kada smo se snalazili na svakakve načine. Suvišno je zaista govoriti o značaju ovih moderno opremljenih sala i odjela. To je najznačajnije za naše pacijente, a i vrhunsko osoblje koje imamo napokon će imati adekvatne uslove za obavljanje svog posla – riječi su doktora Muminovića.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK Nermina Ćemalović istakla je kako se Kantonalna bolnica ovim napokon vraća na željeni ciljni pravac.

– Konačno ne pričamo o nagomilanim dugovanjima naše bolnice, nego o velikom poboljšanju usluge za naše pacijente. Ovo je pravac kojim želimo da ide naša bolnica, da se radi, obnavlja, edukuje i unapređuju svi segmenti pružanja zdravstvene pomoći ili usluge, dodala je ministrica Ćemalović.

Sanacija uništenih prostora u požaru prije šest godina, financirana je iz Budžeta Vlade Unsko-sanskog kantona i namjenskim sredstvima Grada Bihaća.