Forum žena OO SDP Ilidža

Obilježeno osnivanje AFŽ na Ilidži

U povodu obilježavanja 77. godišnjice osnivanja Antifašističke fronte žena (AFŽ) Jugoslavije, jučer je Forum žena OO SDP BiH Ilidža je tradicionalno, polaganjem cvijeća na spomen obilježja i mirnom šetnjom, podsjetio građane Ilidže na značaj i ciljeve osnivanja AFŽ-a za oslobođenje zemlje i čuvanje antifašističke tradicije kao vrijednosne kategorije.

AFŽ na putu ostvarivanja prava žena,definirana odlukom o njenom osnivanju na Prvoj zemaljskoj konferenciji žena cijele Jugoslavije (izuzev Makedonije), održane 6.12.1942.godine u Bosanskom Petrovcu, uz ličnost J.B.Tita, vjećita su inspiracija za osmišljavanje aktivnosti političkog djelovanja organa i oblika djelovanja SDP BiH na putu ostvarenja pune ravnopravnosti muškaraca i žena, a njihova koordinacija i jedinstvo, garancija ostvarivanja.