SDP BiH
KO FOŽ SDP BiH ZDK

Obilježena kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”

U obilježavanje kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ KO FOŽ SDP BiH ZDK se uključio i održavanjem okruglog stola na temu „Načini društvenog i ekonomskog osnaživanja žena u lokalnoj zajednici, promocija uloge žene u društvu“. Skupu su prisustvovale predsjednice i članice općinskih foruma SDP iz Doboj Juga, Maglaja, Zavidovića, Zenice, Visokog, Olova, Vareša, SDP vijećnice općina Kantona, federalna zastupnica Jasmina Zubić, potpredsjednica GO SDP BiH i FOŽ SDP BiH Marina Mujkanović, članica GO Alma Terzimehić, predsjedavajuća OV Maglaj  Svjetlana Zamboni, vijećnica GV Zenica Sanja Renić i predsjednica NVO „Život“  Seadeta Bobić. Nakon uvodne riječi predsjednice KO SDP BiH ZDK, Jasminke Šehić, prisutnima se obratila i predsjednica FOŽ SDP BiH Nermina Uzunović Zaimović i predsjednik KO SDP BiH ZDK Senaid Begić. Poenta njihovih izlaganja bi bila- prisustvo svih vrsta nasilja pa i rodno zasnovanog, je u uzročno-posljedičnoj vezi sa stepenom aktivizma žena u javnom životu, ali i ekonomskom situacijom i primjenom zakonskih okvira.

Uvodničarka okruglog stola je bila Hazima Pecirep, dipl.ecc, aktivistkinja u više nevladinih udruženja, certificirana edukatorica iz oblasti gender politike i razvoja lokalne samouprave.Kroz niz primjera iz svog iskustva, gošća je istakla da u situaciji kada je naše društvo pretrpjelo raspad ljudskog resursa, uništenje vrijednosnih kriterija i potpunu letargiju u pogledu odgovornosti, razumnog ponašanja i međusobne solidarnosti, mi žene moramo postati puno vidljivije i aktivnije. Svojom aktivnošću i snagom, zauzimanjem uz punu odgovornost, mjesta u javnom životu  koja nam pripadaju, u stanju smo doprinijeti, prije svega, ekonomskoj nezavisnosti žena, a njihov ravnopravniji položaj u društvu slijedi kao posljedica takvog aktivizma. Time se umanjuje i mogućnost svih vrsta nasilja, jača porodica, popravljaju se odnosi u njoj, ali raste i samopouzdanje i samopoštovanje žene.

Inspirativnim uvodom drugarica Pecirep je potakla diskusiju iz koje bi se mogli izvući zaključci:

  • uključena, obrazovana i informisana žena akcelerator pozitivnih društvenih promjena,
  • samo zajedno, žene i muškarci, pored snage, znanja, razuma, novca…unošenjem i osjećanja u svoje aktivnosti, mogu presudno djelovati na povratak ljudskosti u naše međusobne odnose , doprinositi humanizaciji i smanjivanju svih vrsta nasilja.

Konstatovano je da ova tema i ovakva priča nisu rijetke, da su i postojeći zakonski okviri napredniji nego u zemljama okruženja, ali su pozitivni pomaci u praksi spori i neznatni, samo s ciljem da zadovolje minimalne zakomske obaveze.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu