Misija AFŽ-a je vječita inspiracija, jedinstvo žena i garancija ostvarivanja.

Obilježena godišnjica osnivanja Antifašističke fronte žena

U povodu obilježavanja 76. godišnjice osnivanja Antifašističke fronte žena (AFŽ) Jugoslavije, jučer je Forum žena OO SDP BiH Ilidža, polaganjem cvijeća na spomen obilježja i mirnom šetnjom, podsjetio građane Ilidže na značaj i ciljeve osnivanja AFŽ-a za oslobođenje zemlje i čuvanje antifašističke tradicije kao vrijednosne kategorije.

Naime, neposredno prije formiranja kolone, delegacija FOŽ-a je položila cvijeće na Spomen kosturnicu u Velikoj aleji, gdje se nalaze posmrtni ostaci.narodne herojine Ravijojle-Rave Janković, a potom na spomen obilježje ubijenoj medicinskoj sestri Jagodi Galešić, koja je u pratnji prvih ilidžanskih ranjenika za sarajevsku bolnicu,15.maja 1992.godine, sa srpske barikade iz transportera Unprofora, odvedena i ubijena.

Tačno u 14,30 sati kolona, kojoj su se pridružile aktivistice Novog Sarajeva, Novog Grada i Vogošće je, noseći zastavu BiH, zastavu SDP BiH, sliku J B Tita i i heroina II svjetskog i odbrambeno oslobodilačkog rata, krenula ispred sjedišta OO SDP BiH Ilidža prema Domu zdravlja koji je ime prije rata nosio ime „Rava Janković“, malo se zadržalaa, potom prošla tranvajskom i autobuskomterminalom, a potom kroz centar ilidže do mosta na rijeci Željeznici, sa kojeg su bačeni bijeli karanfili u počast svim poginulim u antifašističkom i odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Ugodni razgovori sa sugrađanima su pokazali da misija AFŽ na putu ostvarivanja prava žena,
definirana odlukom o njenom osnivanju na Prvoj zemaljskoj konferenciji žena cijele Jugoslavije (izuzev Makedonije), održane 6.12.1992.godine u Bosanskom Petrovcu, uz ličnost J.B.Tita, vjećita su inspiracija za osmišljavanje aktivnosti političkog djelovanja organa i oblika djelovanja SDP BiH na putu ostvarenja pune ravnopravnosti muškaraca i žena, a njihova koordinacija i jedinstvo, garancija ostvarivanja.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu