Misija AFŽ-a je vječita inspiracija, jedinstvo žena i garancija ostvarivanja.

Obilježena godišnjica osnivanja Antifašističke fronte žena

U povodu obilježavanja 76. godišnjice osnivanja Antifašističke fronte žena (AFŽ) Jugoslavije, jučer je Forum žena OO SDP BiH Ilidža, polaganjem cvijeća na spomen obilježja i mirnom šetnjom, podsjetio građane Ilidže na značaj i ciljeve osnivanja AFŽ-a za oslobođenje zemlje i čuvanje antifašističke tradicije kao vrijednosne kategorije.

Naime, neposredno prije formiranja kolone, delegacija FOŽ-a je položila cvijeće na Spomen kosturnicu u Velikoj aleji, gdje se nalaze posmrtni ostaci.narodne herojine Ravijojle-Rave Janković, a potom na spomen obilježje ubijenoj medicinskoj sestri Jagodi Galešić, koja je u pratnji prvih ilidžanskih ranjenika za sarajevsku bolnicu,15.maja 1992.godine, sa srpske barikade iz transportera Unprofora, odvedena i ubijena.

Tačno u 14,30 sati kolona, kojoj su se pridružile aktivistice Novog Sarajeva, Novog Grada i Vogošće je, noseći zastavu BiH, zastavu SDP BiH, sliku J B Tita i i heroina II svjetskog i odbrambeno oslobodilačkog rata, krenula ispred sjedišta OO SDP BiH Ilidža prema Domu zdravlja koji je ime prije rata nosio ime „Rava Janković“, malo se zadržalaa, potom prošla tranvajskom i autobuskomterminalom, a potom kroz centar ilidže do mosta na rijeci Željeznici, sa kojeg su bačeni bijeli karanfili u počast svim poginulim u antifašističkom i odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Ugodni razgovori sa sugrađanima su pokazali da misija AFŽ na putu ostvarivanja prava žena,
definirana odlukom o njenom osnivanju na Prvoj zemaljskoj konferenciji žena cijele Jugoslavije (izuzev Makedonije), održane 6.12.1992.godine u Bosanskom Petrovcu, uz ličnost J.B.Tita, vjećita su inspiracija za osmišljavanje aktivnosti političkog djelovanja organa i oblika djelovanja SDP BiH na putu ostvarenja pune ravnopravnosti muškaraca i žena, a njihova koordinacija i jedinstvo, garancija ostvarivanja.