Vesna Saradžić

Obezbijediti finansijska sredstva za refundaciju troškova medicinski potpomognute oplodnje

Vesna Saradžić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, smatra da to što su, trenutno, dva zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u parlamentarnoj proceduri, potpuni nonsens. S tim u vezi, podnijela je inicijativu za rebalans budžeta HNK.

„Zakon o liječenju biomedicinski potpomognutom oplodnjom je u proceduri, put do usvajanja je dug, trenutno su u proceduri dva zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, što je parlamentarni nonsens. Radi se o dva zakona identičnog naziva.

Zato sam uputila inicijativu prema Vladi HNK, resornom ministarstvu i Zavodu zdravstvenog osiguranja da, shodno trenutnim mogućnostima, obezbijede određena finansijska sredstva u budžetu, za refundaciju troškova određenog broja pokušaja medicinski potpomognute oplodnje.

Konkretno, da se sa koda 614100 CBL 002 iznos od 500.000 KM prebaci na „novi kod“ sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje. Za vještačku oplodnju je potrebno izdvojiti hiljade konvertibilnih maraka i mnogi bračni parovi su na izmaku snage. Do usvajanja zakona, ovo bi bio način da HNK stane iza svojih građana i njihove želje i napora da se ostvare kao roditelji“, navodi se u inicijativi.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu