Zekerijah Osmić

O ulasku BiH u NATO će odlučivati domaće institucije i NATO, a ne Srbija

Povodom izjave Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da „BiH može ući u NATO, samo onda, ako i kad Srbija uđe u taj Savez“, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i donedavni državni ministar odbrane Zekerijah Osmić smatra da o ulasku naše zemlje u NATO moraju odlučivati isključivo institucije BiH i NATO saveza, a ne institucije Srbije.

„Vladajuća koalicija je obećala ubrzan put ka NATO-u, a sada vidimo da smo zapravo osuđeni na volju Srbije i njene Vlade. Takvi stavovi su zabrinjavajući i moraju se osuditi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH mora voditi politiku u skladu sa interesima BiH, a ne u skladu sa tuđim interesima. Izgleda da je Ivanić zaboravio da u našoj zemlji žive i druga dva konstitutivna naroda, kao i oni koji se izjašnjavaju kao Ostali. Stoga se postavlja logično pitanje da li su onda i njihovi interesi ugroženi time što pojedinici u BiH na svaku ozbiljniju odluku vezanu za budućnost naše države, moraju čekati na dozvolu iz Beograda.

Za vrijeme mog mandata kao ministra odbrane krenuli smo sa procesom knjiženja vojne imovine, što je jedan od glavnih uslova za pokretanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u i jedan od jasno definisanih prioriteta mog mandata. Očigledno je da u novoj vladajućoj koaliciji na državnom nivou po ovom pitanju postoje evidentne razlike, zbog kojih će najviše ispaštati evropska budućnost BiH.

Ovim putem pozivam Ivanića da ne koristi interese BiH i njene institucije, kako bi pokazao da je veći Dodik od Dodika“, naveo je u svojoj izjavi Osmić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.