Nermin Nikšić za agenciju Patrija

O tome kakva će biti Bosna i Hercegovina ne odlučuje Ivica Dačić

O tome kakva će biti Bosna i Hecegovina ne odlučuje Ivica Dačić.

Izjavio je to za Novinsku agenciju Patria predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić, komentarišući izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića koji je sa sabora SNSD-a u subotu u Laktašima poručio da Bosna i Hercegovina nikada neće biti muslimanska.

“Bosna i Hercegovina nije i nikad neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci. Da sad ne pretjerujem, počinjem da ličim na Mileta Dodika”, poručio je Dačić.
„Siguran sam kako gospodin Dačić vrlo dobro zna kako o tome on ne odlučuje, kao što sam siguran da je on potpuno svjestan kako ovom bolesnom insinuacijom podgrijava atmosferu netrpeljivosti i sukoba među narodima Bosne i Hercegovine“, komentarisao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je poručio da ne spada u grupu onih koji jedva čekaju da reagiraju na bezbrojne izjave koje su građani u Bosni i Hercegovini u prilici slušati, a koje, kako je ocijenio, „svakodnevno plasiraju oni koji žele po svaku cijenu skrenuti pažnju sa svoje nesposobnosti da rješavaju stvarne svakodnevne životne probleme građana.“

Zbog toga, dodao je, često i ne želi reagirati na istupe onih koji ne zavrjeđuju da im se daje na značaju. Posebno je interesantno kako i komšije i susjedi, kaže Nikšić, posežu za zapaljivim izjavama i miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine kad god im zatreba za sticanje poena kod njihovih sljedbenika. Jedna od takvih izjava, ocjenjuje Nikšić, je i izjava Ivice Dačića da Bosna i Hercegovina neće biti muslimanska.

„E zbog toga mu želim odgovoriti“, rekao je Nikšić.

„Bosna i Hercegovina nikada neće biti samo muslimanska, kao ni samo srpska ili samo hrvatska. Bosna i Hercegovina će usprkos svima onima kojima je trn u oku i koji prizivaju njen nestanak, a na radost svi njenih građana biti i muslimanska i srpska i hrvatska i svih onih njenih građana koji se izjašnjavaju drugačije, baš onako kako su to postavili antifašisti 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu.“

Predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine kaže da duboko vjeruje kako većina Bošnjaka i ne želi da Bosna i Hercegovina bude samo muslimanska, kao što je, dodao je, siguran da najveći broj Srba i najveći broj Hrvata uopće ne žele Bosnu i Hercegovinu samo za sebe.

„Vjerujem u građane naše zemlje i siguran sam da će znati prepoznati i odbaciti pokušaje zametanja novih kavgi među narodima Bosne i Hercegovine koji su baštinili i koji će zauvijek baštiniti antifašističke vrijednosti.“

Svi građani u zemlji su braća i sestre po majci Bosni i Hercgovini, tri naroda jedna duša, rekao je Nermin Nikšić, dodajući da sve što građani u Bosni i Hercegovini traže je da ih se pusti na miru „da sami gradimo svoju zemlju za sve nas.“


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu