Sarajevo

Okrugli sto Foruma seniora/ki OO SDP BiH Novo Sarajevo

Dana 26.01.2012. godine, u organizaciji Foruma seniora/ki OO SDP BiH Novo Sarajevo održan je Okrugli sto na temu „Sadašnje stanje u oblasti socijalne pravde, sa posebnim osvrtom na probleme penzionera i prijedlogom mjera“.

Uvodničari na istom bili su Pojskić Sabrija, član Glavnog odbora SDP BiH i predsjednik Foruma seniora/ki SDP BiH, Hadžović Suada, član Glavnog odbora SDP BiH i sekretar Foruma seniora/ki SDP BiH i Polutak Mustafa, predsjednik Koordinacije Foruma seniora/ki SDP BiH Sarajevo.

Pored članova Foruma na okruglom stolu učestvovali su predstavnici ostalih foruma, te Predsjednik i Sekretar OO SDP BiH Novo Sarajevo.

U dvosatnom radu na okruglom stolu, uvodničari su upoznali prisutne sa politikama i rezolucijama na izborne politike koji tretiraju ovuu problematiku.

Kroz raspravu u kojoj je učestvovalo 16 prisutnih istaknuto je da je stanje socijalne pravde penzionera veoma teško, da se o velikom procentu penzionera ne može govoriti o penziji, kao ostvarenom pravu, već da je to socijalno davanje i da je velika zbrka u raznim oblicima penzija koje opterećuju penzijski fond.

Sa ovog okruglog stola upućuju se prijedlozi:
-    SDP BiH kao pobjednička partija treba agresivnije i brže prilaziti zakonskoj i drugoj regulativi, koja će ubrzati rješavanje goručih pitanja penzionera i ostalih starijih lica, kako u povećanju penzija kako i u oblastima zdravstve i socijalne prirode.
-    Da se „osakaćena“ privreda, kao najveći problem počne rješavati što prije, ćime bi se bolje rješavalo pitanje zapošljavanja i zapoćelo rješavanje socijalne i ekonomske ravnoteže.
-    Da se radnici rasterete u velikom procentu uplate doprinosa.
-    Da se ubrza procedura donošenja novog Zakona o radu, koji bi regulisao mnoga goruća pitanja, od problematike mladih pa do penzionera i građana starije starosne dobi.

Ubjeđeni smo da SDP BiH u zakonodavnim i izvršnim organima vrijedno uređuje ovu problematiku za što im dajemo punu podršku, ali predlažemo da se iznađe način kako da se građani što bolje i kvalitetnije informišu o preduzetim o aktivnostima ove problematike.
Od učesnika na Okruglom stolu, ovaj sastanak se ocjenjuje vrlo uspješnim.