KO SDP Zeničko-dobojskog kantona

Novi trend u ZDK – pozicija napušta sjednice Skupštine ZDK

Već nekoliko mjeseci više je nego jasno da ne postoji funkcionalna većina u Skupštini ZDK.

Kulminacija narušenih odnosa unutar vladajuće koalicije desila se 02.06.2020. godine na 22. redovnoj sjednici Skupštine ZDK kada je zbog nedostatka ruku u vladajućoj većini došlo do prekida sjednice. Vjerovatno jedinstven slučaj u demokratskoj praksi, poslanici SDA, HDZ, ASDA, SBiH i nezavisni koji su dio većine napuštaju sjednicu i tako dovode do prekida sjednice zbog nedostatka kvoruma za rad.

Nakon što Skupština nije usvojila Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2019. godinu i nemogućnosti da izglasaju prekid sjednice poslanici vladajuće koalicije su odlučili da napuste sjednicu i tako dovedu do prekida 22. sjednice Skupštine ZDK.

Građani Zeničko-dobojskog kantona su postali taoci nefunkcionalne i sada već nepostojeće većine u Skupštini ZDK. Ugroženi su svi građani, bili oni Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili ostali. U redovnoj proceduri se gotovo ne razmatraju prijedlozi Zakona a na dnevnom redu nisu bili ni izvještaji o radu Javnih preduzeća pa tako recimo Izvještaj o radu JP ŠPD ZDK iz 2017. godine još uvijek nije razmatran.

Rad Skupštine je obilježen konstantnim kršenjem Poslovnika o radu, neredovnim zasjedanjem, dugotrajnim i iscrpljujućim pauzama u radu a sve zbog nefunkcionalne većine koja je radila sa minimalnom većinom od 18 poslanika. Sjednice Skupštine se ne snimaju unatoč stalnom inzistiranju opozicije pa su građani uskraćeni za bilo kakav uvid u sam rade ovog zakonodavnog tijela koje jedino u BiH radi na ovako netransparentan način unatoč jasnim odredbama Poslovnika o radu i Planu komunikacija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona s javnošću koje je samo usvojilo.

e-Parlament koji je skupo plaćen nikada nije pušten u rad pa tako na web stranici nemamo podataka o aktivnostima poslanika, postavljenim pitanjima i inicijativama. Sve ovo daje jako lošu i netransparentnu sliku o Skupštini ZDK.

Sasvim je jasno da Vlada više ne uživa podršku većine u Skupštini ZDK te da prijedlozi koji dolaze od Vlade neće imati potrebnu podršku. Ovim putem pozivamo Vladu da podnese ostavku te tako prekine ovu agoniju.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu