Samir Suljević

Novac od kazni za nepoštivanje mjera kriznog štaba preusmjeriti za očuvanje radnih mjesta

Skupštini Kantona Sarajevo upućena je inicijativa da se budžetska sredstva Kantona Sarajevo koja se uplaćuju na ime kazni zbog nepoštivanja naloženih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, preraspodijele u osnovani „Fond podrške privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom”, te da se ova sredstva iskoriste za pomoć u očuvanju radnih mjesta u Kantonu Sarajevo. Predlagač je zastupnik SDP-a Samir Suljević, koji navodi da je ovo način da se pomogne privredi i ljudima čija su radna mjesta ugrožena.

“Prema podacima do kojih smo mogli doći, na osnovu izdatih prekršajnih naloga u budžet Kantona Sarajevo do ovog momenta trebalo bi da prispije više od 1,5 miliona KM. Sredstva koja su se slila na osnovu kazni za nepoštivanje mjera suzbijanja pandemije poput kazni za nošenje maski ili nepoštivanje distance, trebaju se vratiti građanima korz u sanaciju ekonomskih posljedica pandemije”, poručuje Suljević.

Odlukom Vlade Kantona Sarajevo osnovan je „Fond podrške privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom“ sa početnim iznosom od pet miliona KM. Očigledno je se da će Kanton Sarajevo pretrpjeti i već trpi značajne gubitke u ekonomskomi i socijalnom pogledu. Do sada su zemlje regije i svijeta donijele opširne planove za subijanje socioekonomskih posljedica nastalih pandemijom i planove poduprijeli velikim novčanim sredstvima za ponovno pokretanje ekonomije. Gledano po broju stanovnika ili po procentu od budžeta, Kanton Sarajevo je u velikom zaostatku.

“Izvdojena sredstva od od pet miliona KM će biti daleko od dovoljnog za ponovno pokretanje ekonomije Kantona Sarajevo i vraćanje na nivo prije izbijanja pandemije. Stoga, smatramo da je potreban dodatni napor za očuvanje radnih mjesta, te da je preusmjerenje sredstva prikupljenih od kazni za nepoštivanje mjera kriznog štaba u ovaj Fond, najprimjereniji način vraćanja tog novca građanima. To svakako neće biti dovoljno i Vlada Kantona Sarajevo mora pored toga izaći sa novim sredstvima i novim shemama pomoći radnicima i privrednicima”, upozorava Suljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu