OO SDP BiH Ilidža

Nismo krivi za krizu, ali jesmo odgovorni da je u ime građana iskontrolišemo

Opštinska organizacija SDP BiH Ilidža upozorava na omjere krize koja će na Ilidži nastati ukoliko viši nivoi vlasti, prvenstveno ministar sigurnosti Dragan Mektić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, neodgovorni tvorci “ad hoc” rješenja koje podrazumijeva puko preseljenje kampa Vučjak u kasarnu Blažuj, nastave ignorantski odnos prema lokalnoj zajednici i Vladi Kantona Sarajevo kada je u pitanju organizovanje humanih uslova za prijem migranata i sigurnosti za domaće stanovništvo.

OO SDP BiH Ilidža smatra da je vlast status migranata trebao rješavati prije pola godine, jer se već tada znalo da uslovi u kojima su migranti smješteni nisu dobri, te da će u zimskim mjesecima doći do humanitarne krize. Međutim, kao i u svim drugim situacijama vlast je otezala sa rješenjem i sada vidimo panično kratkoročno rješavanje nastale situacije, nepromišljenim odlukama o izmještanju migranata u Blažuj, bez sagledavanja potencijalnog ugrožavanja sigurnosne, zdravstvene i higijenske situacije građana Ilidže i Kantona Sarajevo.

U potpunosti razumijemo strah koji se kod lokalnog stanovništva pojavljuje i objašnjavamo ga upravo činjenicom da tvorci ideje o pukom preseljenju Vučjaka u Blažuj, gospoda Mektić i Novalić, nisu nijednom riječju informisali Opštinu Ilidža i Vladu Kantona Sarajevo o planiranoj dinamici preseljenja, strukturi grupa koje očekujemo, identitetu, zdravstvenom stanju i potrebama migranata, infrastruktornom stanju i realnom kapacitetu kasarne u Blažuju, te drugim podacima potrebnim za kvalitetnu pripremu humanog prijema migranata i osiguranja zadovoljavajuće bezbijednosne situacije u lokalnoj zajednici.

Smatramo da je za kontrolu krize od presudne važnosti dijalog svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, te međunarodnih organizacija involviranih u migrantsku krizu, domaćih humanih volontera i lokalnih predstavnika stanovništva – sve u cilju pronalaska najboljeg rješenja kako za stanovnike Bosne i Hercegovine tako i za migrante koji ulaze u našu zemlju, dok izostanak volje za takvim dijalogom koji prepoznajemo sa državnog i entitetskih nivoa vlasti počinjemo posmatrati kao namjerno produbljivanje i prebacivanje migrantske krize u Kanton Sarajevo, a za uštrb nečijih dnevnopolitičkih potreba i stvaranje haosa.

I pored neodgovornog odnosa državne i entitetskih vlasti odnosno spomenutih tvoraca “ad hoc” rješenja/preseljenja kampa kojim niko ne može biti zadovoljan, nemamo pravo ignorisati rizik pa pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da u saradnji sa Opštinom Ilidža te sa međunarodnim humanitarnim organizacijama odgovorno iskontroliše predstojeću krizu – obezbijeđenjem dovoljnog broja zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Ilidža i ambulanti Blažuj, dodatnog broja policajaca u PU Ilidža, poboljšanjem komunalne infrastrukture računajući na povećane higijenske potrebe naselja u slučaju dolaska većeg broja migranata, pripremom ustanova socijalne zaštite na prijem eventualnih žrtava nasilja i maloljetnih osoba, te drugim mjerama.

Slažemo se da Bosna i Hercegovina mora migrantima obezbijediti humane uslove za preživljavanje zime koja predstoji, ali isto tako u obavezi je lokalnom stanovništvu obezbijediti kontrolisanu bezbijednosnu situaciju.

Pod BiH mislimo na cijelu državu, ali na žalost jedan dio kroz svoju reakciju na migrantsku krizu pokazuje i sopstvenu neljudskost i nesposobnost upravljanja procesima.

OO SDP BiH Ilidža ograđuje se od svih negativnosti koje će prouzrokovati ishitrena odluka o preseljenju migranata u Blažuj i stava smo da se na ovaj način kratkoročno ne rješava pitanje smještaja migranata nego se, naprotiv, potencijalno dugoročno ugrožava stanovništvo prije svega Općine Ilidža, ali i kompletnog Kantona.

Pozivamo medije da oprezno i odgovorno izvještavaju o migrantskoj krizi, a svoje komšije i komšinice na humanu reakciju jer za trenutnu situaciju i humanitarnu krizu nisu krivi migranti već neodgovorna državna i entitetske vlasti.