OO SDP BiH Ilidža

Nismo krivi za krizu, ali jesmo odgovorni da je u ime građana iskontrolišemo

Opštinska organizacija SDP BiH Ilidža upozorava na omjere krize koja će na Ilidži nastati ukoliko viši nivoi vlasti, prvenstveno ministar sigurnosti Dragan Mektić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, neodgovorni tvorci “ad hoc” rješenja koje podrazumijeva puko preseljenje kampa Vučjak u kasarnu Blažuj, nastave ignorantski odnos prema lokalnoj zajednici i Vladi Kantona Sarajevo kada je u pitanju organizovanje humanih uslova za prijem migranata i sigurnosti za domaće stanovništvo.

OO SDP BiH Ilidža smatra da je vlast status migranata trebao rješavati prije pola godine, jer se već tada znalo da uslovi u kojima su migranti smješteni nisu dobri, te da će u zimskim mjesecima doći do humanitarne krize. Međutim, kao i u svim drugim situacijama vlast je otezala sa rješenjem i sada vidimo panično kratkoročno rješavanje nastale situacije, nepromišljenim odlukama o izmještanju migranata u Blažuj, bez sagledavanja potencijalnog ugrožavanja sigurnosne, zdravstvene i higijenske situacije građana Ilidže i Kantona Sarajevo.

U potpunosti razumijemo strah koji se kod lokalnog stanovništva pojavljuje i objašnjavamo ga upravo činjenicom da tvorci ideje o pukom preseljenju Vučjaka u Blažuj, gospoda Mektić i Novalić, nisu nijednom riječju informisali Opštinu Ilidža i Vladu Kantona Sarajevo o planiranoj dinamici preseljenja, strukturi grupa koje očekujemo, identitetu, zdravstvenom stanju i potrebama migranata, infrastruktornom stanju i realnom kapacitetu kasarne u Blažuju, te drugim podacima potrebnim za kvalitetnu pripremu humanog prijema migranata i osiguranja zadovoljavajuće bezbijednosne situacije u lokalnoj zajednici.

Smatramo da je za kontrolu krize od presudne važnosti dijalog svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, te međunarodnih organizacija involviranih u migrantsku krizu, domaćih humanih volontera i lokalnih predstavnika stanovništva – sve u cilju pronalaska najboljeg rješenja kako za stanovnike Bosne i Hercegovine tako i za migrante koji ulaze u našu zemlju, dok izostanak volje za takvim dijalogom koji prepoznajemo sa državnog i entitetskih nivoa vlasti počinjemo posmatrati kao namjerno produbljivanje i prebacivanje migrantske krize u Kanton Sarajevo, a za uštrb nečijih dnevnopolitičkih potreba i stvaranje haosa.

I pored neodgovornog odnosa državne i entitetskih vlasti odnosno spomenutih tvoraca “ad hoc” rješenja/preseljenja kampa kojim niko ne može biti zadovoljan, nemamo pravo ignorisati rizik pa pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da u saradnji sa Opštinom Ilidža te sa međunarodnim humanitarnim organizacijama odgovorno iskontroliše predstojeću krizu – obezbijeđenjem dovoljnog broja zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Ilidža i ambulanti Blažuj, dodatnog broja policajaca u PU Ilidža, poboljšanjem komunalne infrastrukture računajući na povećane higijenske potrebe naselja u slučaju dolaska većeg broja migranata, pripremom ustanova socijalne zaštite na prijem eventualnih žrtava nasilja i maloljetnih osoba, te drugim mjerama.

Slažemo se da Bosna i Hercegovina mora migrantima obezbijediti humane uslove za preživljavanje zime koja predstoji, ali isto tako u obavezi je lokalnom stanovništvu obezbijediti kontrolisanu bezbijednosnu situaciju.

Pod BiH mislimo na cijelu državu, ali na žalost jedan dio kroz svoju reakciju na migrantsku krizu pokazuje i sopstvenu neljudskost i nesposobnost upravljanja procesima.

OO SDP BiH Ilidža ograđuje se od svih negativnosti koje će prouzrokovati ishitrena odluka o preseljenju migranata u Blažuj i stava smo da se na ovaj način kratkoročno ne rješava pitanje smještaja migranata nego se, naprotiv, potencijalno dugoročno ugrožava stanovništvo prije svega Općine Ilidža, ali i kompletnog Kantona.

Pozivamo medije da oprezno i odgovorno izvještavaju o migrantskoj krizi, a svoje komšije i komšinice na humanu reakciju jer za trenutnu situaciju i humanitarnu krizu nisu krivi migranti već neodgovorna državna i entitetske vlasti.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu