Premijer FBiH Nermin Nikšić

Nikšić: Upoznao sam Marfija i Satlera o formiranju federalnog USKOK-a

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) sastali su se u Sarajevu sa predstavnicima vlasti Federacije BiH. Tom prilikom nakon sastanka prisutnima se obratio federalni premijer Nermin Nikšić koji je izjavio da je upoznao ambasadore s aktivnostima Vlade FBiH.

– Naravno, ja mislim da je najinteresantnije da čujemo domaćine koji su organizirali ovaj sastanak i koji su zaista cijelo ovo vrijeme pokazivali i pokazuju da su jako opredijeljeni, da stoje iza ove Vlade Federacije, na način da su spremni da radimo zajedno na svim onim projektima koje smo utvrdili kao prioritete Vlade Federacije i koji i jesu prioriteti i koji će nas povesti na euroatlanskom putu integracija BiH, a koji su u interesu svih građana BiH. Zašto ovo kažem da je interestnije da oni ocjene naše stavove i naše postupke kao Vlade Federacije, zato što jednostavno oni su svojim dosadašnjim informacijama i dosadašnjim pristupom pokazali da su prijatelji BiH, da su prijatelji građana BiH, da su potpuno u punom kapacitetu na raspolaganju za rad u interesima građana – rekao je Nikšić.

Želje i očekivanja 

Dodao je da ono o čemu su razgovarali i ono što je delegacija Vlade FBiH imala priliku čuti od ambasadora su njihove želje i očekivanja od Vlade Federacija kada je u pitanju ispunjavanje obaveza kao Vlade na euroatlanskom putu BiH.

– Mi smo također sa svoje strane kao Vlada prezentirali svoje prioritete o kojima i javnost jako puno zna i jako puno sluša. Drago mi je da smo se našli na većini tih prioriteta, prije svega na činjenici da je ključno opredjeljenje ove Vlade i ono što od nas očekuju predsjednici međunarodne zajednice vladavina prava i zakona u BiH bezkompromisna borba protiv kriminala i korupcije i informisani su od nas da vrlo brzo trebalo je već da se održi sastanak, ali zbog onih nepogoda i obaveza Vlade je prolongiran sastanak ministra pravde i mene kao premijera sa predsjedništvom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi iznašli načina i mogućnost da ne čekamo izgradnju palate pravde sa početkom primjene zakona suzbijanja korupcije i kriminala, odnosno iznalaženje adekvatnog prostora za formiranje odjela federalnog tužilaštva, kolokvijalno nazvano federalnog USKOK-a i odjela u onom sudu koji bi procesuirao ono što taj poseban odjel tužilaštva u svojim istragama utvrdi kao djela korupcije i organiziranog kriminala, naravno, priča o fiskalnoj reformi, o energetskoj tranziciji, energetskim zakonima i onome što nam predstoji – rekao je Nikšić.

Čvrsto opredjeljenje 

Mi smo ih upoznali pred izazovima koji se nalaze pred federalnom vladom. Federalna vlada je do sada, sve ono što je uradila – uradila i provela zaista jednoglasno kao tim u dogovaranju i kolegija i resornim ministrima. Pred nama su izazovi kako ćemo tu atmosferu iz Vlade prenijeti i u Parlament, u oba doma, sutra u Predstavnički dom, u ponedjeljak u Dom naroda, ali smo također iskazali vrlo čvrsto svoje opredjeljenje da ne odustajemo od onoga što smo preuzeli kao svoje ključne prioritete – kazao je Nikšić.

Ovom prilikom on se ambasadorima zahvalio na, kako kaže, činjenici da iz dana u dan pokazuju svoju opredjeljenost i podršku radu na ovim prioritetima kako federalne vlade, tako i vlasti na svim nivoima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.