Nikšić uoči sastanka: Nadam da smo svakim razgovorom bliži dogovoru

Ne može svaki razgovor završiti konačnim dogovorom ili potpisanim sporazumom. Ali se nadam da smo svakim razgovorom bliži dogovoru – izjavio je predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i premijer FBiH Nermin Nikšić uoči današnjeg najavljenog sastanka vladajućih stranaka.

Ističe da ne treba ocjenjivati pojedinačne korake, nego ono što postignu ili ne postignu. Dogovor je, kako kaže, još teže postići u okrilju populizma koji je skoro potpuno poklopio političku scenu.

“Prvi značajniji ispit vladajuće koalicije imamo u martu. Tada će se vidjeti da li smo i koliko bili uspješni. Taj ispit ćemo položiti samo ako postignemo dogovor oko zakona bitnih za jačanje pravne države. Nije bitno koliko puta ćemo morati sjesti i voditi teške pregovore, ali ćemo to raditi sve dok ne postignemo kompromis. Jako je bitno da usvojimo zakone koji su bitni za otvaranje pregovora sa EU, a što je još važnije, koji će ojačati pravosudni aparat u BiH kako niko ne bi bio iznad zakona”, poručio je Nikšić preko društvene mreže Facebook.

Dodaje da građani treba da znaju da nijednim dogovorom neće umanjiti ili ukinuti prava niti jednog građanina i niti jednog naroda.

“A upravo time se najviše manipulira u javnosti. Mi izdati nećemo, niti od drugih tražimo da izdaju. Za SDP je svaki pedalj Bosne i Hercegovine podjednako važan, za nas su svi građani Bosne i Hercegovine podjednako važni i borimo se za svakog od njih”, kazao je Nikšić.