Nermin Nikšić

Nikšić reagovao na dodjeljivanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Povodom dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu reagovao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić:

“Nobelova nagrada za književnost je priznanje koje daje pečat ukupnoj djelatnosti i ličnosti jednog književnog autora. Neovisno o estetskom aspektu ili književnoj vrijednosti Handkeovih djela, njegov društveni angažman, potpuno odsustvo moralno-etičke osnove u njegovom promicanju i štićenju najgorih zlodjela su neupitni i sramni.

Oni koji dodjeljuju Nobelovu nagradu za književnost takvoj ličnosti trebaju voditi računa o širim društvenim implikacijama i dalekosežnim negativnim posljedicama svojih postupaka”, stoji u reakciji.