Nastavlja se saradnja

Nikšić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se jučer, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa predstavnicima Svjetske banke koje je predvodila globalna direktorica za trgovinu, investicije i konkurentnost Mona Haddad. U delegaciji su bili i menadžer jedinice za finansije, konkurentnost i inovacije za Evropu i centralnu Aziju Mario Guadamillas, šef Ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Christopher Sheldon, te viši specijalisti za privatni sektor Ruvejda Aliefendić i Tanja Latić.

Direktorica Haddad upoznala je premijera Nikšića sa aktuelnim programima koji bi bili od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Radi se o programu pomoći malim i srednjim preduzećima u procesu dekarbonizacije, a sve s ciljem sigurnog plasmana njihovih proizvoda na tržište Evropske unije i druge razvijene zemlje koje imaju pooštrene kriterije. Zatim o potencijalnim investicijama vezanim za snabdijevanjem kritičnim mineralima za koje postoji velika potražnja u svijetu, a koje BiH posjeduje. Ona je istakla da njihov značaj za obnovljivu energiju i razvoj tehnologije, uz napomenu da bi ovo prirodno bogatstvo koje posjeduje BiH privuklo značajne investicije i ostvarilo dodatne vrijednosti našoj zemlji.

Direktorica Haddad je ukazala i na prednosti uključivanja BiH u regionalni program olakšanja trgovine u kojem su već sve zemlje zapadnog Balkana izuzev naše, uz naglasak da bi to bilo od velikog značaja za privredu, a da je politički neutralno za države.

Premijer Nikšić je upoznao goste sa usvojenim paketom energetskih zakona i njihovim značajem dodavši da se trenutno pripramaju podzakonski akti za njihovu provedbu. Također je ukazao na aktivnosti vezane za pripremu fiskalnih zakona kojim se, kako je naglasio, omogućava rasterećenje domaće privrede.

Kazao je da u Vladi FBiH dobra atmosfera i da se akti za Parlament FBiH usvajaju jednoglasno, kao i da su spremni razgovarati o svemu što dovodi do unaprijeđenja stanja u državi. Također je rekao da smatra da BiH treba biti dio integrativnih procesa koji idu u korist poslovanju domaće privrede, ali da o tome odluku donosi državni nivo.

Federalni premijer se gostima zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj saradnji Vlade FBiH sa Svjetskom bankom izrazivši zadovoljstvo i nadu da će ta saradnja biti nastavljena i ubuduće.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.