Nermin Nikšić

Nikšić: Pozivam sve stranke Šestorke i Vladu KS da pruže podršku i zaštitu novinarima

Nakon napada na redakciju portala Radiosarajevo.ba saopštenjem je reagovao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

“Povodom večeras objavljenih informacija da je grupa nasilnika pod prijetnjom životom od novinara i uposlenika portala radiosarajevo.ba tražila uklanjanje jednog članka sa ovog portala, zahtijevam od MUP-a Kantona Sarajevo da poduzme hitne mjere na rasvjetljavanju i privođenju pravdi počinitelja ovog nedjela.

Očekujem od pravosudnih institucija da u najkraćem roku riješe slučaj, te da počinitelji budu kažnjeni najstrožom mogućom kaznom za svoje postupke. Nasilje nad novinarima je nedopustivo i zahtjeva hitnu i beskompromisnu reakciju društva i države.

Pozivam sve stranke Šestorke i Vladu KS da pruže podršku i zaštitu novinarima, te da svi zajedno doprinesemo kreiranju okruženja u kojem obavljanje novinarskog posla nije visoko rizičan pothvat. Odnos društva prema ovoj javnoj djelatnosti predstavlja mjerilo demokratičnosti, otvorenosti i tolerantnosti sistema, te je ovo stoga ispit na kojem ne smijemo pasti.

U svjetlu ovog nemilog događaja, očekujem da će Parlament FBiH u što kraćem roku usvojiti prijedlog SDP-ovog zastupnika Senaida Begića za izmjenama Krivicnog zakona FBiH, kojim bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice.

Novinarima koji su bili predmet zlostavljanja i napada kao društvo dugujemo izvinjenje. Očekujem da će kazna za počinitelje biti stroga i da će poslužiti kao primjer svima drugima koji pomisle na prijetnje, cenzurisanje javnog govora i ugrožavanje sigurnosti novinara”, stoji u saopštenju.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu