Prepoznati potencijali

Nikšić: Podržat ćemo daljnji razvoj IT industrije u FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić prisustvovao je radnom ručku kojeg je organizirala BIT Alijansa BiH, tokom kojeg je razgovarano o mogućnostima bolje saradnje između Vlade FBiH i IT industrije.

Kompanije iz IT sektora u Federaciji BiH zapošljavaju više od 11.000 radnika, ostvaruju prihod veći od milijarde KM, od čega od izvoza usluga i proizvoda ostvaruju više od 70 posto ukupnih prihoda.

Premijer Nikšić istaknuo je kako je IT industrija u FBiH jedna od najbrže rastućih grana privrede, te kako se radi o kompanijama koje su pokazale da su konkurentne u globalnim okvirima.

“Mi u Vladi FBiH prepoznajemo potencijal ove industrije i želja nam je da produbimo saradnju te da radimo zajednički na unaprjeđenju poslovnog ambijenta, te kreiranju i provođenju mjera koje će osigurati daljnji napredak i razvoj ove grane industrije. Želja nam je da u ovom mandatu Vlade IT industrija dostigne broj zaposlenih od nekih 20.000 radnika, te udvostruči svoje prihode, što će imati značajan utjecaj na ukupni razvoj naše, ne samo privrede, već i ukupnog društva. S tim u vezi posebno važnim korakom smatramo nedavno utvrđene prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi te poticajima razvoja male privrede“, poručio je Nikšić.

Predsjednica Upravnog odbora BIT Alijanse Amina Karić naglasila je kako ovo udruženje pozdravlja opredjeljenje Vlade FBiH da otvoreno razgovara sa predstavnicima IT kompanija i što su već pokrenute konkretne aktivnosti koje bi trebale osigurati značajnu podršku daljnjem razvoju ovog sektora.

“Posebno se to odnosi na prijedlog zakona o poduzetničkoj infrastrukruri koji je Vlada uputila u parlamentarnu proceduru, a koji je premijer Nikšić prezentirao tokom razgovora. Također značajne pozitivne efekte očekujemo i od predstojeće reforme fiskalnih zakona”, rekla je Karić.

Izvršni direktor BIT Alijanse Damir Maglajlić zahvalio je premijeru Nikšiću na njegovoj spremnosti da radi na unaprjeđenju položaja IT industrije koja ima veliki potencijal za dodatno zapošljavanje.

“Posebno smo zahvalni premijeru Nikšiću što nam je prezentirao planove Vlade kada je u pitanju reforma fiskalnih zakona. Ohrabruje nas činjenica da Vlada FBiH uviđa potencijal ove industrije i vjerujemo da ćemo nastaviti daljnju saradnju sa ciljem daljnjeg razvoja i napretka IT industrije”, naglasio je Maglajlić.