SDP BiH

Nikšić: Izjava kako musliman ne može suditi muslimanu je čisti šovinizam

Sudija Bošnjak je presudio muslimanu koji je u ime džihadista pobio Srbe u Srebrenici, izjavio je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci, nakon što je bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić oslobođen optužbi za ubistvo tri Srbina 1992. godine u istočnoj Bosni.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da su današnje izjave previše, pa čak ako su i od čelnika SNSD-a i HDZ-a. Izjava kako musliman ne može suditi muslimanu, smatra Nikšić, je čisti šovinizam.

„Izjave ovakvog tipa ni na koji način se ne mogu drugačije tumačiti jer su u suprotnosti s Ustavom, zakonima i ustaljenom pravnom praksom u svim demokratskim sistemima. Sudija je onaj koji je kvalifikovan da donosi na zakonu zasnovane odluke, a oni na koje se presude odnose su krivi ili nedužni ne zbog toga kako se zovu, već zbog toga da li je u sudskom postupku dokazano da su neko djelo počinili ili ne“, izjavio je Nikšić za agenciju Patria.

Smatra da je krajnje vrijeme da političari u Bosni i Hercegovini prestanu komentarisati sudske presude i njihov sadržaj. To je, podsjeća, elementarno u sistemu vladavine prava.

„Nije nikakva tajna da mi u SDP BiH gledamo u odnosu i na SNSD i na HDZ drugačije kad su u pitanju institucije države. Dok se mi zalažemo za jake državne institucije i neovisno pravosuđe oni ne samo da žele, već sve čine na njihovoj razgradnji i urušavanju. To je već ustaljeno ponašanje na koje smo se nažalost pomalo i navikli i koje prolazi bez posljedica i sankcija“, zaključuje Nikšić.

Izvor: NAP.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu