Nihad Sarić: Ne želim biti više posmatrač, vjerujem u bolju BiH

Nikad više inkluzije, a zapravo nikad je manje u našem društvu, kaže 49-godišnji Nihad Sarić koji je u invalidskim kolicima od 1995. godine.

Danas je Nihad suprug, otac dvoje djece, zaposlen u jednoj kompaniji, ali nije mogao više nijemo posmatrati društvo u kojem živi i odgaja djecu. Umjesto posmatrača odlučio je pokušati nešto promijeniti. Na ovogodišnjim Općim izborima kandidat je za Skupštinu KS ispred Socijaldemokratske partije BiH.

U razgovoru za agenciju Patria kaže da mu je osnovni motiv za politički angažman želja da se barem u Kantonu Sarajevo jače čuje glas obespravljenih, onih čija su skoro sva ljudska prava pogažena. Svjestan je da će to ići teško, ali ne i nemoguće.

– Nikada ovom društvu nisu bile potrebnije promjene nego što je to danas. Godinama se naša populacija ne uspijeva pomaći sa mjesta socijalne kategorije. Osobe s invaliditetom ne smiju biti tretirane kao nejednake ili manje vrijedne u društvu koje za sebe tvrdi da je demokratsko. Pogledajte našu djecu i šta prolaze samo zato što traže pravo na obrazovanje kako bi mogli zajedno sa svojim vršnjacima u jednom trenutku pratiti nastavu. Pogledajte šta prolaze njihovi roditelji u borbi za osnovno ljudsko pravo. Umjesto da se to podrazumijeva i da im se omogući sve što je potrebno, primorani su na proteste – kaže Sarić.

Navodi da su milioni maraka našeg novca potrošeni na brojne pilot-projekte, neuspjele reforme, nabavku skupe opreme za škole, dok obrazovanje za djecu s poteškoćama u razvoju vlast pravi nemogućom misijom.

Želim biti njihov glas, kaže Nihad, njihovih roditelja, svih građana koji su primorani ostati u svojim domovima jer nemaju nikakve uslove za normalan život.

– Proći će i ovi izbori, možda će sve ostati isto, ali moja borba će se nastaviti. Nastavit će se zbog onih koje svakodnevno srećem i s kojima pričam o nekoj boljoj BiH. Nastavit ću je zbog onih koji svoju budućnost vide ovdje, koji su ostali i pored teških životnih uslova, neizvjesnosti, ali vjere da može i treba bolje za sve nas. Znam da će mnogi shvatiti ono što govorim. Neki neće razumjeti, ali će barem znati da postojimo i da ćemo se boriti za svoja prava – kaže Sarić.

Izvor: Nap.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu