Senaid Begić za Dnevni avaz

Ni u puno stabilnijim vremenima nismo imali formirane Vlade prije marta

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), uprkos najavama, a kako je naš portal već pisao, ni večeras nije izabralo kandidata za mandatara Vlade ZDK.

Očekujemo ime

Prema riječima Senaida Begića, predsjednika Kantonalnog odbora (KO) SDP ZDK, ime mandatara moglo bi biti poznato sutra, kada je planirana nova sjednica SDP-a.
– Međutim, ne bismo ništa da zakivamo. Očekujemo da će biti poznato ime, ali… – rekao je Begić za “Avaz”.

Ranije kritike Fuada Kasumovića, koji je rekao da je SDP pokazao “nespremnost, odsustvo hrabrosti i odlučnosti, odnosno svega onoga što su govorili u kampanji”, a sve zbog činjenice da još nisu ponudili kandidata za premijera, Begić je prokomentirao da sve što rade je u najboljem zajedničkom interesu.

– Naprotiv, mi smo ustvari svjesni ukupne kompleksne političke situacije u BiH i u skladu sa njom se i ponašamo, te pokušavamo donijeti veoma bitne političke odluke! Svi moramo imati razumijevanja jednih prema drugima. Ni u puno stabilnijim vremenima, u koalicijama sa tri stranke, nismo imali formirane Vlade prije marta – rekao je Begić.

Izjavu Kasumovića da daje “ultimatum SDP-u da do sutra ponudi mandatara ili izlazi iz Građanskog bloka”, Begić je prokomentarisao da to ne doživljavaju kao ultimatum, nego kao obavezu koja je u interesu svih u koaliciji.

Podsjetimo, kandidati SDP-a za mandatara Vlade ZDK su Jasenko Kapić, Mirsad Mahmutagić i Mehmed Bradarić, svi iz Maglaja, Rifet Delić iz Zavidovića, Almir Brka iz Tešnja te Adnan Šabani iz Zenice. Nezvanično, Kapić je, navodno, odustao od kandidature.

Dva kandidata

Osim SDP-ovih kandidata, za mandatara Vlade ponuđena su još dva kandidata. Naime, Nezavisni blok ponudio je Amru Mehmedić, dok se za premijera ponudio i Ramo Isak, zastupnik A-SDA u Skupštini ZDK.

SDA u opoziciji

Podsjetimo, nakon više od 20 godina, SDA je u ZDK poslana u opoziciju. Novu većinu čine SDP BiH, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, A-SDA i Stranka za BiH, te imaju 21 od ukupno 35 mandata. Opozicija koju čini SDA ima 11, a HDZ tri zastupnika.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu