Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za N1

Ni Andrej Plenković, ni bilo ko iz našeg susjedstva, ali i iz Turske, neće odlučivati o BiH

Nakon što je u Večernjem listu dao intervju u kojem je govorio i o Hrvatima u BiH i spomenuo reorganizaciju teritorijalnog ustroja BiH, predsjednik HDZ-a i premijer Hrvatske Andrej Plenković, rekao je danas da nije govorio o uvođenju novih teritorijalnih jedinica u BiH, već o suživotu između tri konstitutivna naroda.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, kaže kako Plenković spada u plejadu političara, koji nastoji da se dodvorava svojim biračima u BiH pri čemu nastoji da skrene pažnju sa stvarnih problema u Hrvatskoj.

“Očito je da se ta briga svodi od izbora do izbora. Svake 4 godine se sjete kada im trebaju glasovi i onda se to koristi u predizborne svrhe, zapaljivom retorikom, navodnom brigom. Vrlo je jasno da gospodin Plenković, ni bilo ko iz našeg susjedstva, a Boga mi i oni još dalje, iz Turske, neće odlučivati o sudbini BiH. O sudbini BiH i njenom teritorijalnom ustroju odlučivače građani BiH i narodi u BiH”,  kaže Nikšić

Nikšić dodaje da se očigledno radi o retorici u svrhu predizborne kampanje, odnosno da je ovo u svrhu dobijanja glasova kako bi se osigurali mandati u hrvatskom Saboru.

“Logično je da “puca” u one koji su mu ovom trenutku najveći politički protivnici koji su prema anketama u par procenata, ako čak nije SDP sa Restart koalicijom i ispred HDZ-a. Jasna je poruka koju na taj način želi poslati gospodin Plenković kako se o Hrvatima u BiH brine samo HDZ”, dodaje Nikšić

Kakva je briga o Hrvatima u BiH, kaže Nikšić, od strane i hrvatskog i domaćeg HDZ-a, najbolje govori činjenica da se sve više Hrvata u BiH iseljava iz zemlje u potrazi za boljim životom.