Lagumdžija -Moore

Nesreća u jami Raspotočje je velika tragedija za cijelu Bosnu i Hercegovinu

Na početku razgovora dr. Lagumdžija i ambasador Moore su izrazili svoje duboko žaljenje zbog nesreće koja se dogodila u jami Raspotočje RMU Zenica, u kojoj je izgubljeno i pet ljudskih život

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 5. septembra 2014. godine u nastupnu posjetu šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH ambasadora Jonathana Moorea.

Na početku razgovora dr. Lagumdžija i ambasador Moore su izrazili svoje duboko žaljenje zbog nesreće koja se dogodila u jami Raspotočje RMU Zenica, u kojoj je izgubljeno i pet ljudskih života. Istaknuli su da se radi o velikoj tragediji za cijelu Bosnu i Hercegovinu te da dijele bol i suosjećaju sa porodicama stradalih rudara. Također, pohvalili su solidarnost i požrtvovanost koju su iskazale spasilačke ekipe prilikom izvlačenja zarobljenih rudara.

U nastavku razgovora dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog imenovanja i stupanja na dužnost ambasadora Moorea i uvjerenje da će uspješna saradnja Ministarstva vanjskih poslova BiH i Misije OSCE-a u BiH biti nastavljena s obzirom na sagovornikovo bogato diplomatsko iskustvo i poznavanje prilika u BiH i regionu.

Dr. Lagumdžija i ambasador Moore se razmijenili informacije i mišljenja o trenutnim prilikama u BiH i regionu, posebno predstojećim Općim izborima u BiH, saradnji naše zemlje i OSCE-a, te aktivnostima OSCE-a u okviru švicarskog predsjedavanja.

Između ostalog sagovornici su pozdravili početak rada Posmatračke misije OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i izrazili uvjerenje da će predstojeći Opći izbori u BiH biti održani u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Također, pozdravili su odluku Stalnog vijeća OSCE-a da BiH bude domaćin Mediteranske konferencije OSCE-a, krajem oktobra ove godine u Neumu te izrazili zadovoljstvo u vezi sa formiranjem i radom Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH o ispunjavanju OSCE/UN sigurnosnih obaveza BiH.

Dr. Lagumdžija je ponovio spremnost BiH da implementira OSCE obaveze te istaknuo da se naša zemlja zalaže za prevenciju zajedničkih prijetnji i opasnosti, kao i izgradnju sveobuhvatne i trajne sigurnosti za sve. Prioriteti BiH unutar OSCE-a u budućnosti i dalje ostaju borba protiv terorizma, kontrola naoružanja, zaštita ljudskih prava i prava manjina, kao i borba protiv trgovine ljudima. Posebno je naglasio opredijeljenost BiH za jačanje regionalne saradnje.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.