Press zastupnika SDP-a

Nerad Vlade ZDK, problemi građana na margini

Zastupnici SDP-a u Skupštini ZDK, Mladen Simić, Rifat Delić i Maida Tanović, jednoglasnog su mišljenja da aktuelna Vlada i vladajuća većina do sada nije učinila ništa, odnosno da se sve vrijeme bave perifernim stvarima, dok su građani i njihovi problemi na potpunoj margini.

„Šta je to Vlada i Skupština uradila od imenovanja, slobodno možemo reći, ništa. Vlada se bavi perifernim stvarima, a sve to djeluje kao jedan stranački skup gdje možete vidjeti predstavnike Vlade i ministre kako obilaze stranačke skupove. Vjerovatno je za njih već krenula kampanja, a u isto vrijeme građani su na potpunoj margini“, rekao je zamjenik predsjedavajućeg i zastupnik u Skupštini ZDK, Mladen Simić.

Zadnja sjednica Skupštine održana je krajem oktobra, a prema svim najavama naredno zasjedanje može se očekivati tek krajem decembra i to zbog usvajanja Odluke o privremenom finansiranju.

„Povod za ovu konferenciju za novinare je blago rečeno nedopustivo i neodgovorno ponašanje i ophođenje prema budžetu, javnim resursima i prema građanima ZDK, ja bih nazvao privatne a ne Vlade ZDK, na čijem je čelu premijer Mirza Ganić“, smatra Rifat Delić, šef kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK.
„Ono što je ova Vlada naslijedila od predhodne, jeste da krši zakone. Oduzimaju mogućnost javne rasprave o budžetu, da građani i mi kao zastupnici nemamo pojma kako će taj Nacrt izgledati, niti da možemo amandmanski djelovati. Tako će odluka o privremenom finansiranju ponovo biti donesena na sjednici krajem decembra“, mišljenje je Maide Tanović, zastupnice SDP-a u Skupštini ZDK.

U SDP-u dodaju da je za Vladu i Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona do sada prioritet bila podjela direktorskih i savjetničkih pozicija, dok istovremeno 400 bitnih tačaka i inicijativa od interesa za sve građane i dalje čeka uvrštavanje na dnevni red. Do kada, pitaju se u KO SDP BiH ZDK.