Amila Hodžić, predsjednica GO SDP Živinice

Nepostojeći Gradski odbor Demokratske fronte u Živinicama izdaje saopštenje??!!

Gradska organizacija SDP BIH Živinice ne osporava ratne zasluge člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i njegov doprinos u odbrani domovine ali želimo jasno naglasiti da vijećnici SDP BIH u Gradskom vijeću Živinice nisu glasali za gospodina Komšića za počasnog građanina Grada Živinice zbog brojnih neregularnosti prilikom predlaganja i izbora kandidata te zbog činjenice da nisu uvaženi prijedlozi Gradske organizacije SDP Živinice među kojima se nalazio i bivši član Predsjedništva SFRJ iz BIH Bogić Bogićević za titulu počasnog građanina.

Činjenica da Demokratska Fronta (DF) na lokalnim izborima 2016 godine nije prešla ni izborni prag od 3% te samim time nije zastupljena u Gradskom vijeću, kao i činjenica da su raspustili svoj Gradski odbor iz njima znanih razloga, jasno govori da ta stranka nije ni imala kapaciteta da utiče na izbor Željka Komšića za počasnog građanina našeg grada. S tim u vezi, nameće se interesantno pitanje ko je zapravo imao uticaja na ovaj izbor?

Krenemo li u dublju analizu veze Željka Komšića sa Živinicama dolazimo do, nikog drugog, nego do Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog idejnog vođe u Gradu Živinice znanog kao „prijatelj stranke“. Obzirom da je SDA dominantna u Gradskom vijeću Živinice, a odnedavno i kroz poziciju gradonačelnika stečenoj u toku SDA-ovog ljetnog predizbornog transfera, jasno pokazuje ko s kim i od kada ima saradnju.

Krajnje je licemjerno posljednje saopštenje neustavno izabranog potpredsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Borisa Krešića kojim, nastojeći pred lokalne izbore prikriti neraskidivu vezu Demokratske fronte (DF) sa nacionalnim strankama i time je spasiti od potupnog nestanka sa političke scene, sada pokušava uvući i SDP BIH u taj koš. Saradnja sa HDZ-om koja se ovim mahalskim saopštenjima pokušava pripisati SDP-u od strane nepostojećeg Gradskog odbora DF Živinice je najblaže rečeno smiješna jer upravo taj isti DF participira u vlasti zajedno sa HDZ i SDA.

Interesantno je kako se gospodin Krešić obrušio na Gradsku organizaciju SDP Živinice kako bi dobio medijsku pažnju za svoju matičnu i raspuštenu gradsku organizaciju DF-a, a vrlo dobro zna da politiku i sve procese unutar živničkog DF-a vodi gore pomenuti „prijatelj stranke SDA“. Postavlja se pitanje, da li je potpredsjednik Skupštine TK, po uzoru na šefa stranke DF i počasnog građanina Živinica takođe dužan „prijatelju stranke“ ili sličnim prijateljima potkroviteljske stranke SDA. Ovdje je i više nego jasno, da je „prijatelj stranke SDA“ ujedno i „prijatelj stranke DF“.

Koliko je principijelan gospodin Krešić govori i činjenica da je isti dobio podršku SDP-a da postane delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH a nakon toga izdao dogovor Kluba hrvata u Skupštini TK kada je zgrabio poziciju potpredsjednika Skuptšine i to na neustavan način. Uzimajući u obzir zalaganje DF-a da bude dio „bošnjačke reprezentacije“ čija djela za dobrobit građana se ni nakon 18 mjeseci ne vide, pokazalo se da je jedini i isključivi cilj DF-a pozicioniranje kadrova čak i po cijenu da su suprotnosti sa Ustavom i Poslovnikom o radu Skupštine TK.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu