Damir Mašić

Neozbiljno je i neodgovorno davati bilo koju vrstu projekcija o budućoj izvršnoj vlasti u FBiH

U razgovoru za Klix.ba Damir Mašić iz SDP-a a komentarisao je svoje viđenje rješenja političke situacije u FBiH i BiH, jasno poručujući da je prioritet vlast u FBiH, ali nakon što se o odluci CIK-a odredi Ustavni sud, pa tek onda vlast na državnom nivou.

“Neozbiljno je i neodgovorno davati bilo koju vrstu projekcija o budućoj izvršnoj vlasti u FBiH dok ne vidimo ishod s popunjavanjem Doma naroda Parlamenta FBiH. Tek kada se izaberu delegati iz kantonalnih skupština za Dom naroda, tada možemo govoriti o obrisima ili nečemu što bi eventualno mogao biti početak procesa formiranja vlasti u FBiH”, kazao je Mašić za Klix.ba.

Oba doma u Parlamentu FBiH su ravnopravna. Dom naroda ima veliku ulogu u funkcioniranju izvršne vlasti jer klubovi naroda nominiraju predsjednika i potpredsjednike FBiH, od kojih praktično počinje proces izbora izvršne vlasti.

“Tek tada možemo govoriti o nečemu što bi mogla biti izvršna vlast u FBiH. Kada vidimo omjer snaga u Domu naroda možemo govoriti o izvršnoj vlasti. Što se tiče državnog nivoa, SDP smatra da se proces formiranja vlasti ne bi smio završiti prije nego se formira entitetska vlast”, naglasio je.

Dodao je da SDP ne interesuje da li se nekome žuri da formira državnu vlast.

“Vijeće ministara postoji i funkcionira, odluke se mogu donositi. Država ne gubi ništa, ishitreni potezi mogu samo dovesti do loših rješenja”, zaključio je Mašić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu