Igor Stojanović

Neka Vulin počisti u svojoj avliji, umjesto što Sarajevo zove džamahirijom

Šef Kluba zastupnika SDP-a Igor Stojanović se oglasio nakon skandaloznu izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

“Reći za Sarajevo da je džamahirija, dok se već 30 godina po Knez Mihajlovoj prodaju sva četnička obilježja… Možda ministre da počistite u svojoj avliji. Ministru odbrane Srbije želim reći da je Skupština KS danas jednoglasno donijela deklaraciju da Handke nije dobrodošao u Sarajevo. Tako su glasali i Smiljana Viteškić i Damir Marjanović i Danijela Kristić i ja i kompletna Skupština. Isto bi glasali i da je Handke negirao i Jasenovac, gdje su najviše stradali Srbi i Jevreji”, kazao je Stojanović.

To je, kaže, razlika između Sarajeva i ostatka Jugoslavije. On kaže da unatoč unutrašnjim i vanjskim neprijateljima “koji žele da nas okaljaju, borićemo se da ne budemo džamahirija, ali i da ne zaboravimo šta je fašizam”.

“Srbija je svojevremeno izjednačila četnike i partizane u penzionom statusu. Mada saveznici iz drugog svjetskog rata jasno kažu četnici = fašisti. Penzije se četnicima nisu isplačivale, ali sama činjenica da su fašisti i antifašisti izjednačeni puno govori koliko je Srbija skrenula sa antifašističkog puta. Ponosan na Sarajevo što je pokazalo kičmu i hvala Christini Doctare koja je svoju Nobelovu nagradu vratila, nakon što ju je Handke dobio. Smrt fašizmu!”, naveo je Stojanović.

Peter Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi “kako izgleda džamahirija na Balkanu”, ali će Sarajevo izgubiti mnogo jer neće upoznati hrabrog i mudrog čovjeka, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom odluke Kantona Sarajevo da kontroverznog nobelovca Handkea proglasi personom non grata.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu