Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u Dnevniku 2 Federalne televizije

Neka poslodavci objave imovinski karton pa onda traže pomoć države

Mislim da u ovakvoj situaciji nema potrebe da se dijelimo na poziciju i opoziciju, imamo mi dovoljno podjela, kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u Dnevniku 2 Federalne televizije.

“Ja sam poslao jedno pismo u kojem sam tražio da ostavimo politiku na stranu i da svako u svom domenu da doprinos u borbi protiv pandemiju. Ponosan sam na mlade SDP koji su volontirali, ostavili brojeve telefonai donosili hranu. Posebno sam ponosan na zdravstvene radnike iz SDP, a posebno zdravstvene radnike u penziji iz SDP koji su se stavili na raspolaganje”, dodao je Nikšić.
Kako kaže, dok je SDP nudio mjere bez pompe, vladajući su situaciju s koronavirusom koristili za promociju.

“Sarajevo je oblijepljeno bilbordima u kojima se direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović hvali svojom hrabrošću i bavi se tužilaštvima. Zdravstveni sistem nigdje u svijetu nije bio spreman na ovaj problem. Ali je zato trebalo staviti u pogon svu struku. Ljekarima koji su se stavili na raspolaganje uzvratili su zahvalnicom da nisu potrebni, a s druge strane govore o velikom broju bolovanja o čemu ih ljekari demantuju”, dodaje predsjednik SDP.

I Vlada KS istovremeno s krizom bavi se raspodjelama pozicija.

“U Federalnom štabu su se sukobile SDA ko će nabaviti testove i respiratorima. Akontativno su isplatili 4 miliona firmi koja se bavi rezbarstvom, pare su vraćene i vrijeme izgubljeno. I onda očekuje da opozicija šuti”, rekao je Nikšić.

O MMF-u kaže da smo sedam do 10 dana imali priču kako neće biti tranše, iako su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik znali da će se dogovoriti a navodno se svađali.
“Ko su oni da se dogovaraju o MMF. Izetbegović kaže da je Čović tražio 70% a on mu dao 50%. Šta mu je to dao, jel mu svoje dao. I nisu trebali oni biti u pregovorima nego insitucije države. Porazno je da na to pristanu stranci”, poručio je Nikšić.

Dodaje da kada se pogledaju zemlje regiona one su sve donijele mjere i zakone od dva do 10 dana.

“Naša vlast je specifična. Vijeće ministara kao da ne postoji. Kriv je sistem, jer još nemamo Vijeće ministara. U Republici Srpskoj pet dana od vanrednog stanja su donijeli set mjera, u FBiH nemamo ništa”, napominje lider SDP.

Kako kaže “Korona” zakonom udarilo se prvo na penzionere, a potom na rudare.

“Mi smo upravo ponudili amandmane kojim pokušavamo popraviti zakon da on bude realan i provodiv. Tim amandmanima želimo zaštititi radnike i poštene poslodavce. Tražimo da poslodavci koji traže pomoć države objave svoj imovinski karton. Dajte da malo podijelimo teret. Nek se i poslodavci odreknu svojih privilegija koji su poslodavcima dali šta imaju”; ističe Nikšić.
Ističe da danima slušamo o stabilnom elektroenergetskom sektoru, te da virus nije napao mrežu nego građane.

O odgađanju lokalnih izbora, Nikšić kaže: “Moguće je pomjeriti izbore. Donesite zakon i riješite to. Ali nemojte da se sad o tome raspravljamo kada moramo donositi mjere. Vidjet ćemo šta s izborima kada dođe vrijeme. Epidemiolozi treba da donesu prognoze, nije niko lud ugroziti stanovništvo održavanjem izbora, prvo treba da riješimo probleme s koronavirusom”:

nap.ba