KO SDP Sarajevo

Neka nova školska godina bude početak ukidanja segregacije, diskriminacije i politizacije u obrazovanju

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo povodom početka nove školske 2018/19. godine upućuje čestitku svim učenicima i učenicama, njihovim roditeljima, kao i odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, pedagozima, psiholozima i svim drugim ključnim činiocima u odgojno-obrazovnom lancu.

Dragim učenicama i učenicima želimo mnogo uspjeha u učenju i vladanju te što bolje rezultate u radu uz podsjećanje da su marljivost i predanost osnova za izgradnju kreativnih i odlučnih, hrabrih i odvažnih pojedinaca koji znaju prepoznati sve nove prilike i mogućnosti u sticanju znanja, vještina i sposobnosti.

Škola je mjesto susreta, izvorište znanja ali i pozitivnih ljudskih vrijednosti, i uz porodično okruženje doprinosi razvoju i odgoju cjelovite ličnosti. Stoga cijenjenim prosvjetnim radnicima uz čestitku iskazujemo i želju i podršku da društvo prepozna, cijeni i vrednuje njihov rad jer imaju jednu od najlješih, najplemenitijih, ali i najodgovornijih uloga u životu – mladima otvaraju vidike i puteve novih znanja, odgajaju ih da budu uzorni i odgovorni građani koji će iskoristiti svoj puni potencijal za dobrobit zajednice i društva u cjelini.

Nažalost, početak ove školske godine ne odvija se u svim dijelovima naše zemlje u jednakim uslovima. U Federaciji Bosne i Hercegovine u mnogim školama sveprisutni su najgrublji oblici segregacije, a u Republici Srpskoj bezočna diskriminacija učenika ogleda se u osporavanju Ustavom BiH zagarantovanih mogućnosti učenja na službenim jezicima kroz negiranje bosanskog jezika. Neuslovnost školskih objekata, neopremljenost kabinata neki su od problema obrazovnog procesa u BiH u 21. vijeku.

Također, stanje se ne stabilizuje i ne poboljšava iako obrazovne vlasti obećavaju promjene i hvale se ulaganjima u uslove u obrazovanju. To, između ostalog, ilustruje i činjenica da će s početkom ove školske godine u rad bez upotrebne dozvole i zakonski provedenog postupka tehničkog prijema objekta biti puštena novosagrađena škola u sarajevskom naselju Aneks. Učenici će ući u školu s nezavršenim i neopremljenim učionicama i fiskulturnom salom, a nastava će se odvijati samo na drugom spratu. Namještaj, sportska i računarska oprema nije isporučena, a laboratorijska oprema za kabinete, te knjige za biblioteku nisu ni nabavljani.

Bespredmetno je obrazlagati neuviđavnost, osionost i bezobrazluk obrazovnih vlasti koje u prvi plan stavljaju vrpce koje će na prvi dan škole presjeći resorni ministar i njegov stranački kolega, ujedno i načelnik opštine, kao početak predizborne kampanje, a učenike i njihove interese ponovo staviti u zapećak.

Sa željom da mrak u obrazovnoj politici u BiH što prije zamijene interkulturno obrazovanje i pozitivni trendovi sveprisutni u Evropi i svijetu 21. vijeka, sretan početak školske 2018/19. godine!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.