Osuda odluka takozvanog Hrvatskog narodnog sabora

Negiranje međunarodno donesenih pravnih odluka je nastavak retrogradne politike HDZ BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje stavove takozvanog Hrvatskog narodnog sabora kojim se, pored ostalog, negiraju i odbacuju pravosnažne presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu.

Odbacivanje presuda za udruženi zločinački pothvat donesenih pred međunarodnim sudom predstavlja historijski presedan.

Ovakav način negiranja međunarodno donesenih pravnih odluka, samo je nastavak retrogradne politike HDZ-a, koja građane Bosne i Hercegovine drži taocima svojih netačnih tumačenja Ustava i Izbornog zakona BiH, čime se blokira svaki iskorak Bosne i Hercegovine ka stvaranju pravne države i boljeg života svih građana.

Nažalost, politički saveznici HDZ BiH i dalje zatvaraju oči pred ovako radikalnim zaključcima, a sve zarad što brže raspodjele izbornog plijena i zauzimanja ključnih poluga vlasti.

SDP BiH smatra da svi oni koji učestvuju u promovisanju i zagovaranju ovakve politike, ne mogu na bilo koji način biti kredibilan partner za bilo kakve reforme u Bosni i Hercegovini.

Politika koju zagovara HDZ BiH, mora biti odbačena i poražena, kako bi Bosna i Hercegovina mogla nastaviti svoj put ka NATO i EU. Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO i Evropska unija i to je, nakon otvorenog negiranja haških presuda, valjda sasvim jasno.