Predsjednik GO SDP Mostar Arman Zalihić za Oslobođenje

Nećemo u nikakav blok sa SDA i HDZ-om u Mostaru

Prije nekoliko dana predstavnici probosanskih političkih stranaka u Srebrenici usaglasili su se i donijeli odluku o izboru zajedničkog kandidata za načelnika opštine na lokalnim izborima 2020. godine. Isto za Mostar savjetuje i lider SBB-a Fahrudin Radončić. Mišljenja je da probosanske stranke u Mostaru trebaju napraviti koaliciju i zajednički nastupiti na lokalnim izborima kada budu raspisani za Mostar.

Političke stranke u ovom gradu više godina su pregovarale, ali uvijek bez rješenja. U pregovorima su vodili SDA i HDZ, a jedan period sastajali su se i sa liderima drugih stranaka u Mostaru. U ranijim razgovorima došlo se do načelnog dogovora dva prihvatljiva modela popunjavanja Gradskog vijeća te rješavanja za Centralnu zonu.

Problem je nastao kad su na dnevni red došle izmjene Statuta Grada Mostara. I nekoliko godina kasnije još bez pomaka kada su u pitanju ovakvi pregovori, odluku za Mostar donio je Ustavni sud BiH, no ni to nije puno pomoglo: raspisivanje izbora očekuje se početkom iduće godine. S obzirom na sve, SBB je predložio da probosanske stranke pred lokalne izbore formiraju koaliciju u Mostaru.
I dok ostalima ne smeta udruživati se u koaliciju, članovi SDP-a Mostar odlučno su rekli kako sa SDA i HDZ-om ne žele pregovarati.

– U takvom bloku ne vidimo dvije vladajuće stranke u Mostaru, a to su HDZ i SDA, iz razloga što su oni od rata do danas vladali gradom Mostarom i doveli ga u stanje u kojem se danas nalazi. Te stranke su više puta u tajnim pregovorima trgovale, ističe predsjednik GO SDP-a Arman Zalihić.

Tvrdi kako su spremni ući u pregovore sa svima koji nisu sudjelovali u vlasti posljednjih 20 godina.

– Sa svim nevladinim organizacijama, pojedincima i strankama koje su za promjene u Mostaru i koje nisu ni u kom slučaju sudjelovale u vlasti u posljednjih 20 godina i dovele Mostar u stanje u kakvo su ga doveli SDA i HDZ, mi smo spremni na razgovor, dodaje Zalihić.