KO SDP BiH Sarajevo

Nećemo dozvoliti uništavanje Univerziteta u Sarajevu

Kantonalna organizacija SDP BiH Sarajevo poziva rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta da prestanu sa međusobnim prepucavanjima koja predstavljaju sukob političkih klanova. Umjesto najavljenih odcjepljenja, čini se da je u Kantonu Sarajevo potrebno izvršiti cijepljenje kadrova koji su potpuno obuzeti ludilom preuzimanja i održanja moći u obrazovnim i zdravstvenim institucijama.

Istovremeno, potpuno gube iz vida činjenicu da se život u Kantonu Sarajevo ne vrti oko njihovih funkcija, nego bi fokus morao biti na poboljšanju kvaliteta zdravstvenih i obrazovnih usluga.

Kulminaciju krajnje apsurdnog sukoba čija jedina stvarna žrtva na kraju mogu biti studenti i građani Kantona Sarajevo predstavlja najava svojevrsnog „odcjepljenja“ Medicinskog fakulteta od Univerziteta.

Osim što je takva odluka nelegalna, s obzirom da o statusnim promjenama unutar Univerziteta odluku može donijeti jedino osnivač, odnosno Skupština KS, ona je i krajnji pokazatelj potpunog zanemarivanja javnih interesa od strane trenutno vladajućih struktura u Kantonu.

Dok se na Univerzitetu i u sektoru zdravstva vode ratovi sujeta između upravnih kadrova koji zdravstvenu i obrazovnu politiku vode u potpuni sunovrat, niko ne postavlja pitanja o interesima građana, studenata i poboljšanju kvalitete obrazovnih i zdravstvenih usluga.

Napominjemo da je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Skupština Kantona Sarajevo donijela odluke kojima se utvrđuje potpuna integracija Univerziteta u Sarajevu. To podrazumijeva brisanje fakulteta iz registra pravnih lica, te ovaj potez Medicinskog fakulteta znači pokušaj razaranja Univerziteta u Sarajevu i koncepta integrisanog Univerziteta.

Pokušaj „odcjepljenja“ je zapravo samo pokušaj formalizovanja stvarnog autonomnog djelovanja centara moći u zdravstvenom sektoru, koji djeluju potpuno izvan sistema, uz zanemarivanje zakonskih propisa i procedura, o čemu svjedoče brojni nalazi nadležnih inspekcijskih i drugih organa. Ovakvo djelovanje je pokušaj urušavanja pravnog poretka koji nećemo mirno gledati i učinit ćemo sve da zaštitimo interese i prava građana.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu