Reagovanje Vedrana Kasera, vijećnika SDP BiH u OV Tešanj

Ne u moje ime!

Euforija oko najvažnije sporedne stvari na svijetu ovih dana doživljava svoj vrhunac, kako se bliži kraj nogometnom prvenstvu u Rusiji, a naročito kako je naš zapadni susjed na pragu da ostvari svoj najbolji uspjeh još od davne 1998. godine.

Kako to često i biva, kod nas, ni nogomet nije samo nogomet i često je u sjeni nefer i nekorektnog pod patronatom politike, one nakaradne. Nema ništa sporno što neko navija za neku reprezentaciju na svjetskom nogometnom prvenstvu, bilo za reprezentaciju iz susjedstva ili iz Južne Amerike, živimo u demokratskom društvu i sloboda govora i misli je zagrantovana Ustavom, bar bi tako trebalo biti. Ono što je poražavajuće je odnos prema državi, u kojoj svi mi živimo, jedinoj nam Domovini Bosni i Hercegovini.

Osjećam se loše, nakon scena „navijanja“ iz Širokog Brijega, jer kako pogledati u oči svojim prijateljima koji su iskreno podržavali reprezentaciju Hrvatske, a odmah poslije su dobili „nož u leđa“. Jedna grupa ispranih mozgova, prvenstveno HDZ-ovom politikom aparthejda i jednoumlja, narušava, ionako teško obnovljeno, međunacionalno povjerenje, teško obnovljene mostove prijateljstva i vjere da možemo živjeti zajedno, a ne jedni pored drugih. Bosna i Hercegovina je država sa puno problema, ali je naša, kada to svi prihvatimo biti će nam puno lakše, a samim tim ćemo stvoriti i pretpostavke za kvalitetniji i sigurniji život u njoj.

Čim prije shvatimo da samo zajedničkim snagama možemo graditi društvo jednakih šansi tim prije će nam biti bolje. Naše različitosti ne trebaju biti minus nego prednost i blagodat koju treba iskoristiti.

U subotu smo svi izgubili, ponajviše Bosanci i Hercegovci. Javno se ograđujem, te pozivam svoje sunarodnjake da se ograde od loših poruka i retrogardnih politika koje doprinose getoiziranju ponajviše njih samih.

Ja dileme nemam, moja država je Bosna i Hercegovina, ali se iskreno radujem i uspjesima naših susjeda. Dajmo priliku sportu.

Nesmotreni potezi pojedinaca ne mogu i ne smiju biti osnov za etiketiranje jednog cijelog naroda. Zato kažem, ne u moje ime!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu