Saša Magazinović

Ne sporeći ostale aspekte promjene Izbornog zakona, moramo se koncentrirati na regularnost provođenja izbora

Članovi Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine razmatrat će danas u Sarajevu na prvoj sjednici novog saziva plan okvirnih aktivnosti za lokalne izbore planirane za 2020. godinu.

Kako je novinarima uoči sjednice potvrdio predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović, na sjednici će biti govora i o nastavku procesa ujedinjenja ljevice u BiH te je najavio da će se razgovarati kako objediniti snage s političkim subjektima koji djeluju na lokalnom nivou, s kojima je prethodno ostvarena komunikacija.

“Razgovarat ćemo i o našem odnosu s drugim strankama takozvanog građanskog bloka”, dodao je Magazinović, ponovivši da iz procesa unutrašnje konsolidacije kroz održavanje Kongresa SDP-a i izbora u svim kantonalnim, regionalnim i lokalnim zajednicama stranka prelazi u fazu priprema za predstojeće izbore.

Magazinović je još potvrdio da je u toku rad na pripremama izmjena Izbornog zakona u čemu učestvuju predstavnici većeg broja stranaka uključujući i SDP u saradnji s međunarodnom zajednicom, koji bi trebali, ne sporeći sve ostale aspekte promjene Izbornog zakona, koncentrirati se na regularnost izbora.

“Dosadašnja praksa je pokazala da kada se predloži 20 različitih izmjena onda svako može naći nešto što mu se ne sviđa. Naš je koncept da predložimo jasne i koncizne izmjene Izbornog zakona, a ponajprije uvođenje elektronskog glasanja”, istaknuo je.

Mišljenja je da ukoliko se svi koncentriraju na taj aspekt izmjena Izbornog zakona da bi onda to moglo dobiti podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer je saglasnost oko toga postojala i u prošlom sazivu parlamenta, a postoji i u ovom mandatu.

Stoga je izrazio stav da sa svima treba razgovarati o tome, a posebno jer postoje pozitivni signali u tom smislu, no sve će zavisiti od deblokade rada parlamenta.

FENA


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu