Denis Bećirović

Ne rješava se problem izjavama i saopćenjima

Denis Bećirović, delegat Socijaldemokratske partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Klubu Bošnjaka, kazao je za N1 da je okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta problem koji se ne rješava izjavama i saopćenjima.

Prije deceniju je Bećirović pokrenuo inicijativu da se stvari poput okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta kažnjavaju i zabranjuju.

“Prije svega želim reći nekoliko činjenica. Ja sam predlagao dva puta izmjene i dopune zakona u Bosni i Hercegovini koji se tiču krivičnog zakona BiH. Moj prijedlog je bio da unutar krvičnog zakona BiH zabranimo djelovanje neofašističkih organizacija u BiH, a osim izmjena krivičnog zakona, predložio sam i poseban zakon – zakon o zabrani djelovanja i radu neofašističkih organizacija u BiH. Dakle, jedan lex specialis zakon. Oba ova dva zakonska prijedloga su jedina dva prijedloga od Dejtona koji su se našli u parlamentarnoj raspravi i lično sam bio predlagač tih zakona. Nažalost, nisu prošli zbog entitetske većine, ali moram reći da i zbog toga što neke stranke i iz Federacije BiH nisu shvatale dovoljno značaj takvog zakona. To je jedno ozbiljno pitanje. Nažalost, mi u BiH suočavamo se sa jednom vrlo opasnom tendencijom a to je tendencija da se izjednačava fašizam i antifašizam. To je apsolutno neprihvatljivo. Nama treba takva politika u kojoj ćemo jasno osuditi sve neofašističke organizacije; ne samo četnički pokret već i ustaški pokret i sve druge kvislinge koji su bili na strani najvećeg historijskog zla, na strani nacifašizma. Dakle, ta borba mora biti jasna, principijelna, a ja mislim da te stvari moramo ugraditi i u zakonodavstvo BiH”, kazao nam je Bećirović te dodao:

“Gledam ova dva dana – idu izjave, saopćenja i tako dalje, međutim ovaj problem se ne rješava izjavama i saopćenjima. Jedino pravo rješenje jeste zakonsko reguliranje ove materije i odlučna reakcija svih nadležnih državnih organa BiH”.

Na pitanje da li nedostatak te institucionalne borbe je svojevrsni “vjetar u leđa” takvim ideologijama da budu jači i opasniji je odgovorio:

“Mislim da borba protiv ekstremističkih organizacija, kao i jedne ovakve koja ne krije da ima nacifacistički karakter kao što je četnički pokret, mora biti cjelovita i sveobuhvatna. Dakle, osim zakonskih izmjena, mislim da kroz medije, civilne organizacije, putem obrazovnog sistema i tako dalje, moramo educirati prije svega mlade generacije da shvate kakva je pogubnost u takvim ideologijama i politikama”.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu