Miro Lazović

Ne prihvatamo nikakve etničke izborne jedinice, moramo se okrenuti evropskim standardima

Socijaldemokrtska partija (SDP) Bosne i Hercegovine neće glasati za izborni zakon BiH za kakav se zalaže Hrvatski narodni sabor (HNS), najavio je potpredsjednik SDP-a Miro Lazović.
– Ne prihvatamo nikakve etničke izborne jedinice, moramo se okrenuti evropskim standardima – rekao je, između ostalog, Lazović uoči današnje sjednice Predsjedništva SDP-a.

Najavio je da će SDP pokrenuti određene zakone čiji je cilj prevazići sporna pitanja koja usložnjavaju političku situaciju u Bosni i Hercegovini te u tom kontekstu naveo i zakon o državnim praznicima.

Povodom toga i drugih političkih problema, teških za rješavanje kao pitanje Izbornog zakona, izrazio je opredjeljenje SDP-a za dijalog unutar relevantnih političkih faktora.

Uoči sjednice Predsjedništva SDP-a koje će se očitovati o određenim aktuelnim pitanjima u BiH, Lazović je ocijenio da politička situacija u zemlji, trenutno ‘dosta rovita’, ulazi u period dodatne nestabilnosti budući da je 2018. izborna godina i s obzirom na odnose u regionu iz kojeg ima miješanja u unutrašnje stvari BiH.

SDP je spreman biti dio rješenja koja će naći ravnotežu između građanskog i etničkog principa i neće doprinositi usložnjavanju problema, poruka je Mire Lazovića.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a Ivan Boban, koji se također obratio novinarima uoči sjednice stranačkog predsjedništva, rekao je da izrada SDP-ovog izbornog programa ulazi u završnu fazu i da će SDP, budući da Bosna i Hercegovina ide u krivom smjeru, predložiti rješenja.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu